PRIMA MĂNĂSTIRE ORTODOXĂ DIN SCOȚIA, DIN ULTIMUL MILENIU, ESTE CTITORITĂ DE UN MONAH ROMÂN

Mănăstirea, închinată “Tuturor Sfinților Celți”, va funcționa pe insula scoțiană Mull. Aici a existat cândva o veche vatră monahală ctitorită probabil de Sfântul Columba sau de unul dintre călugării de pe insula Iona. Mănăstirea românească este organizată în jurul Bisericii “Sfinților Ninian și Cuthbert”, aflată la marginea localității Kilninian de pe insulă. Lăcașul de cult a fost donat Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009, pentru a fi înființat un așezământ monahal.

Părintele Serafim Aldea a fost tuns în monahism în anul 2005 la Mănăstirea Râșca. În perioada 2004 a absolvit studiile masterale la Departamentul de Literatură Engleză și Comparată la Universitatea din Warwick. Doctoratul l-a urmat la Universitatea Durham, sub coordonarea părintelui profesor Andrew Louth. În anul 2010 a înființat o parohie românească în Newcastle. Din ianuarie 2014, lucrează la Departamentul de Teologie al Universității Oxford.

Cum a ajuns preotul român să se ocupe de acest proiect? El a povestit că se afla la mormântul Părintelui Sofronie Saharov și a primit un telefon de la preotul comunității din Glasgow, care i-a spus despre această biserică.

“Mă aflam chiar în cripta în care părintele este înmormântat și mă rugam pentru o direcție. Și Dumnezeu mi-a trimis biserica asta, complet abandonată, cu acoperișul ruinat, care necesita multă muncă și mulți bani. Procesul restaurării lăcașului de cult este unul anevoios, din cauza legislației în vigoare. Am descoperit că structura acoperișului, partea din lemn, este cea originală din 1755, fapt pentru care materialele utilizate pentru refacerea lui trebuiau să fie din aceeași perioadă. Pentru acoperiș a trebuit să căutăm șindrilă care datează din secolul 18, deoarece nu ne permit să folosim materiale actuale. Practic, trebuie să mergi de la biserică la biserică (din acel secol) și să strângi cât mai multe material pe care ei le-au păstrat și să le folosești la clădirea ta”.

Deși, în trecut, insula a fost vie din punct de vedere al vieții monahale, în prezent părintele Aldea este singurul monah ortodox din insulă.

Părintele a explicat că “în primul mileniu, când creștinismul era unul, și nu exista niciun fel de ruptură între ortodocși și catolici, în aceste insule erau sute de mănăstiri, mii de călugări și de maici. Însă vremurile au făcut ca viața monahală să dispară din aceste locuri. De la sfârșitul primului mileniu și până acum nu a mai existat niciun fel de prezență monahală de acest gen în Hebride. Sunt singurul călugăr ortodox al acestor locuri”.

Insula Mull este a doua ca mărime din cadrul Arhipelagului Hebridelor și are o populație de 1000-2000 de oameni. Capitala este Tobermory (“Fântâna Mariei”, în cinstea Bunei-Vestiri), un sat de aproximativ 700 de locuitori. Părintele a vorbit și despre greutatea locuirii pe insulă, din cauza condițiilor climatice. El a evidențiat că iernile sunt lungi, umede și întunecoase: “Este foarte întuneric, umiditatea este crescută și, dacă ai cea mai mică tendință spre depresie, te va ucide”. Singurul monah ortodox de pe insula scoțiană a spus că iubește clima și condițiile de trai: “Sunt precum o ciupercă, iubesc umiditatea și întunericul. Este perfect pentru mine. Mă ajută și fizic, deoarece am suferit de migrene încă de la vârsta de 16 ani. Astfel că soarele îmi este inamic, deoarece activează migrenele. Pentru că văd soarele o dată la șase luni, este foarte bine pentru mine”.

Cum se ajunge la mănăstire?

“Ar trebui să zburați până în Edinburgh, de acolo să mergeți vreo 3-4 ore până în portul de unde se iau vapoarele către insulele din Arhipelagul Hebridelor. Faceți apoi o călătorie de încă o oră cu vaporul, apoi trebuie să traversați insula pe partea opusă, către ocean, unde se află mănăstirea”.

 

Lasă un comentariu