ZILELE ANDREI ȘAGUNA, EDIȚIA A XXVII-A - O VALOROASĂ MANIFESTARE DE CULTURĂ ȘI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ (II)

Distribuie pe:

În cadrul colocviului cu tema Savantul I.I. Russu - promotor al cercetării relațiilor româno-secuiești, moderat de prof. univ. dr. Ioan Opriș, a fost lansat și volumul lui Ion I. Russu, Românii și secuii, ediția a II-a.

În incinta Centrului Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan” au fost vizionate expozițiile “Noi apariții editoriale privind istoria localităților din sud-estul Transilvaniei” și “Medalii și insigne realizate în anul 2018 dedicate Centenarului Marii Uniri”, autor - prof. Vilică Munteanu.

Momentul In memoriam a fost dedicat regretatei Maria Cobianu-Băcanu, distinsa cercetătoare din București, care a făcut enorm de mult pentru românii din județele Covasna și Harghita, așa cum a făcut și pr. prof. Ilie Moldovan, de la a cărui mutare la Domnul, s-au împlinit, recent, șapte ani.

Programul ediției din acest an a Zilelor Andrei Șaguna,  organizată cu sprijinul Guvernului României, prin Secretariatul General al Guvernului, care a început în data de 20 iunie cu evocarea “Contribuția Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna la propășirea învățământului confesional ortodox, în limba română, în Transilvania”, desfășurată la Punctul muzeal Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe și cu depunerea de jerbe și coroane de flori la statuia Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, s-a încheiat cu manifestarea organizată la Casa Memorială “Romulus Cioflec” din Araci, intitulată La umbra nucului bătrân, cu lansările de cărți purtând semnătura pr. Ioan Tămaș și cu Nedeia Sânpetrului - serbare câmpenească tradițională, organizată de către Asociația “Voievozii Munților” din Vâlcele.

Participanții la toate aceste manifestări cultural-științifice au apreciat eforturile organizatorilor de a asigura ținuta și climatul proprice desfășurării unor dezbateri de nivel academic, comunicările prezentate urmând să fie publicate în anuarul Acta Carpatica nr. 6/2019.

Organizatorii au reamintit faptul că, după participarea la Zilele Miron Cristea, de la Toplița, și la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, la sfârșitul lunii septembrie, cu binecuvântarea PS Andrei, vor avea loc o serie de manifestări consacrate împlinirii a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, respectiv: Sesiunea națională de comunicări “Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație, ediția a XXV-a, care va avea loc la Hotel Bradul din Covasna, în zilele de 26-27 septembrie, simpozionul cu tema 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, manifestare care se va desfășura la Mănăstirea Izvoru Mureșului, în 30 septembrie a.c. și, în final, Liturghia arhierească oficiată de PS Andrei, cu un sobor de ierarhi și preoți, cu ocazia hramului Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, pe data 1 octombrie, când se sărbătorește praznicul “Acoperământul Maicii Domnului”.

În final, au fost adresate mulțumiri distinselor personalități ale mediului academic și ale vieții publice românești, din principa-lele centre culturale ale țării, colaboratori și prieteni statornici ai românilor din județele Covasna și Harghita și ai tuturor locuitorilor acestei binecuvântate zone din inima României, deopotrivă istoricilor, etnografilor, sociologilor, teologilor, scriitorilor, muzeografilor, arhiviștilor, preoților, profesorilor, atât “veteranilor” - participanți la majoritatea edițiilor precedente, cât și “debutanților” - celor care au participat pentru prima data la manifestarea de la Sfântu Gheorghe. Totodată, au fost reținute problemele și propunerile formulate cu ocazia dezbaterilor, în mod deosebit cele referitoare la finanțarea proiectelor asociațiilor culturale românești din județele Covasna și Harghita și la prezervarea și valorificarea patrimoniului cultural românesc din Arcul Intracarpatic.

Lasă un comentariu