NEBUNUL, ARMONIA ȘI... ORGOLIUL

Distribuie pe:

* “Poți să ai o viață fără Dumnezeu. Este alegerea ta și probabil că nici societatea nu te condamnă pentru această nesăbuință. Ea acceptă orice fel de atitudine vis-a-vis de credințe și religii, iar omul este liber să-și pecetluiască mentalitățile și viziunile după bunul lui plac. Rămâne dreptul lui să se așeze pe varianta unui a fi, care-i oferă șansa să facă abstracție de problema dumnezeirii. Dar dacă privim problema strict legat de ontologia și fenomenologia omului este corect acest lucru? Este oare corect să se creadă omul singura instanță cu privire la existența lui? S-a făcut el oare singur pe sine din pântecele mamei lui? S-a putut el oare produce în umbra lui Dumnezeu fără știrea Lui? A putut el gândi fără ca Dumnezeu să-i așeze gândul în firea rațiunii? A putut el să plămădească ceva în univers, fără ca Dumnezeu să-i modeleze făptura cu mâinile Lui nevăzute? Și dacă totuși poate omul să creadă acest lucru, înseamnă că nu este departe de nebunul care se crede stăpân pe propria lui casă, știind că zilele îi sunt numărate, iar stăpânirea lui atât de vremelnică”.

Mircea Gălățean (Stareț Arsenie), “Mirajul Existenței. Jurnal Conceptual” - Cluj-Napoca 2016, licențiat în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca din cadrul UBB. Sub numele de călugăr ARSENIE, s-a născut în 23 iulie 1969 în Cluj-Napoca, actualmente fiind starețul mănăstirii “Înălțarea Domnului” din localitatea Muntele Rece, județul Cluj. Prima carte apărută la Editura Grinta în anul 2010 cu titlul Reflecții efective (jurnal metafizic) a obținut premiul pentru debut, secțiunea eseu, în cadrul Festivalului Național de Proză “Liviu Rebreanu” - Bistrița 2010. În anul 2011 publică la Editura Grinta ce de-al doilea volum de eseuri cu titlul Gânduri Consonante (jurnal fizionomic).

Autor de aforisme:

- “Adevăratele valori intelectuale și morale ale omului: menirea, dăruirea și iertarea”.

- “A fi lup cu alții și mielușel cu tine, este tocmai ignobil. De acest fapt ar trebui să ținem adesea seama”.

- “Izbăvirea vine printr-o învingere asupra ta însuți”.

- “Distanța dintre om și Dumnezeu este prin condiție omul. Dumnezeu fiind, fără echivoc, apropierea absolută prin iubire”.

- “Libertatea i-a fost adesea omului cea mai mizerabilă înfrângere”.

***

* “Am convingerea existenței unei ființe divine, creatoare a unei duble armonii: armonia care domină lumea neînsuflețită și pe care o revelează știința mecanicii cerești și știința fenomenelor moleculare, apoi armonia care domină întreaga organizare a lumii vii. Deci, n-am fost materialist în nicio etapă a vieții mele, spiritul meu neputând concepe că această dublă armonie, ca și cugetarea omenească, ar putea fii efectele întâmplării”.

Michel Eugene Chevreul (1786-1889), “C.R. Acad. des Sciences” - 14 sept. 1874, pag. 631, mare chimist, membru al Academiei de Științe, profesor de chimie și director al Muzeului de Istorie Naturală, cunoscut prin studiul acizilor grași și aplicațiile acestora în artă și știință.

***

* “Credința este o aprindere puternică de Dumnezeu. Nu există spațiu pentru Dumnezeu într-un om prea plin de sine”.

Martin Buber (1878-1965), filosof evreu-austriac, cel mai bine cunoscut pentru filosofia dialogului, o formă de existențialism religios. A fost interesat mai ales de ontologie. În anul 1923 a scris un faimos eseu despre existență numit EU ȘI TU, iar în 1925 a început să traducă biblia ebraică în germană. Ulterior, a devenit profesor de onoare la Universitatea din Frankfurt pe Main, dar a renunțat la post după venirea lui Hitler la putere. S-a mutat la Ierusalim în 1938, unde a murit în 1965, la vârsta de 87 de ani.

 

Lasă un comentariu