SIGHIȘOARA - CETATEA MEDIEVALĂ - S-AU GĂSIT BANI PENTRU CONSOLIDAREA ZIDURILOR CE STAU SĂ SE PRĂBUȘEASCĂ!

Distribuie pe:

Municipalitatea a anunțat, la finele săptămânii trecute, că a fost semnat contractul pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru Tronsonul 7 al zidului Cetății, aflat în pericol de prăbușire pe o porțiune de aproximativ 10 metri. Contractul are o valoare de 61.300 de lei și se va derula în două etape: prima, destinată procedurilor privind obținerea avizelor și acordurilor, întocmirea proiectului pentru autorizarea lucrărilor de construcție și elaborarea proiectului tehnic, iar a doua - acordarea de asistență tehnică în timpul lucrărilor și pe toată perioada de garanție, până la recepția finală a obiectivului.

Potrivit primarului Ovidiu Mălăncrăvean, “proiectul (etapa 1) se consideră finalizat și se poate recepționa numai după obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construire (...) Ofertantul va asigura, fără costuri suplimentare, verificarea tehnică a proiectului în conformitate cu prevederile legislației în vigoare pe toate domeniile/subdomeniile și specialitățile impuse de cerințele specifice și generale ale proiectului (...).

Zidul se găsește într-o situație de precolaps, din cauza unor fracturi masive și active, fisuri, dislocări ale materialului de construcție, burdușiri și infiltrații, iar obiectivele investiției sunt: siguranța pietonală pe aleea de sub zid, restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a unui segment important din ansamblul de fortificații a Cetății medievale, protejarea altarului de la Biserica Romano-Catolică, consolidarea integrității vizuale a sitului și creșterea atractivității acestuia”, a detaliat edilul.

Reamintim că anul trecut, o parte a Tronsonului 11 s-a prăbușit pe o lungime de aproape 5 metri, după ce, în 2016, mai multe porțiuni vulnerabile fuseseră incluse în Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, însă fondurile necesare nu au fost alocate.

Cetatea a fost construită în secolul al XII-lea de coloniștii sași și purta denumirea latină de Castrum Sex, iar din 1999 figurează pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. (sursa foto - your guide in transylvania.)

Lasă un comentariu