ZURRIBURI (6) ȘI DIAVOLII SUNT BOLNAVI!

Distribuie pe:

Legile universului, zice Philip Clayton, nu au o formă, constituție fizică, materială palpabilă. Nu pot fi atinse, pipăite, nu au un trup (,,body”) propriu-zis, dar se întâlnesc în trup. Faptul că sunt neschimbabile mă duce cu gândul mai degrabă la o concepție teistă despre lume și viață decât la una ateistă.

Tot o lege este, conform afirmației pauline (Rom.7,23), și legea păcatului. Doar că e de sorginte metafizică, domeniu care scapă argumentelor evoluționiste (evolutionary history). Nu pentru mult timp însă. Omul își pune nădejdea în dezvoltarea unei noi discipline: psihologia evoluționistă (evolutionary psychology).

În cosmosul antropic (prielnic vieții omenești), știința a acaparat mai toate domeniile cunoașterii raționale. Ceea ce încă nu poate explica lasă în seama religiei, dar face orice îi stă în putință pentru a-L înlocui pe Dumnezeul biblic cu Progresul, ca fruct al ateismului iluminist-umanist. Naturalismul propune un progres al omenirii fără un scop transcendent. Viața omului, omul însuși e un accident fără destin (“no purpose in our life!”). În același timp, însă, toți vrem să fim sănătoși și fericiți! Aș putea întreba de ce? Răspunsul îl caută asiduu biologia. Dar cum poate biologia da răspunsuri metafizice?

Lumina, căci tot am amintit de iluminism, face parte din ordinea divină. ,,Fiat lux- să fie lumină” este cuvântul rostit de Creator la întemeierea lumii și a luminii. Dumnezeu vorbește și ordonează, rostește și rostuiește treptat, step by step, creația. Nu sare etapele Facerii, ci îi dă sens, rațiune, inteligență, minte, rost, lumină! Cuvântul - Logosul imaterial - creează o lume materială și o lume spirituală sănătoase, adică bune. Informația imaterială creează ordinea materială, nu invers! Așadar, în afara Ordinii divine există dezordine, adică dezinformare, păcat, boală, suferință și moarte. Bineînțeles, aceasta e versiunea creștină teistă, conform căreia legea păcatului, a cărui consecință este boala, ține de o realitate metafizică. De aceea am curajul să afirm că și diavolii sunt bolnavi!

Teologic vorbind, cauza primă a îmbolnăvirii naturii umane stă în revolta omului împotriva ordinii paradisiace, accepând-o pe cea din afară. A gustat ceea ce nu trebuie! Însă boala, privită ca dezordine, anarhie, scurtcircuit la nivel spiritual, a apărut cu mult înainte și are tot o cauză spirituală: îngerii căzuți. Lucifer, Fotonul (i)luminat, frumos, inteligent, puternic, și-a dorit schimbarea Ordinii, dar a căzut el însuși din ea! Bolile noastre au apărut ca urmare a înțelegerii oculte ancestrale a omului grădinii veșnice, încă sănătos, dar mai puțin (i)luminat, cu lumina decăzută la forma materială a șarpelui. Ea și-a păstrat oarecum calitatea de undă, unduindu-se printre vietățile terestre și ordinea (încă) divină, încercând prin dezinformare, care mai târziu va lua o altă formă, anume aceea a unor deplorabili și inumani informatori, să lumineze lumea și să o ridice la ceea ce azi numim New Age! Adică o ordine antidivină, o antiordine!

Iluminismul și mai apoi umanismul, ideologii seculare, vor, așadar, să-și reia revanșa, pe cont propriu. Dar uită că legea păcatului din natura noastră umană e cauza suferinței ei și chiar a existenței lor. Dacă o lege imaterială necreată ne-a plăsmuit sănătoși, o putere imaterială creată, dar decăzută, alterată (o minte demonică), vrea să ne distrugă! În consecință și în ciuda progresului umanității, nu stă exclusiv în puterea minții noastre să ne despovărăm de ea! Nici Apostolul Pavel n-a reușit, deși a fost înălțat până la al treilea cer! E perfect adevărat: în istoria umanității, neștiința creează suferință! Azi parcă suferim mai puțin, iar omul pare mai sănătos ca niciodată. Să-i dăm științei drepturile ce-i aparțin.

Să nu uităm însă cuvântul psalmistului (Ps.52,1), pe care eu acum îl parafrazez: Zurriburi e cel care zice că nu este Dumnezeu! Dar și cei care ,,numesc răul bine și binele rău, întunericul lumină și lumina întuneric...!” Vai de cei care distrug ordinea-legile divine, zice Creatorul. Aceștia vor fi ca niște putregaiuri risipite (Isaia 5,20-24).

În concluzie, și cu tot respectul, nu meditația transcendentală indiană sau cine știe ce alte obiceiuri ezoterice, ci Învierea Lui Hristos e sigura realitate transcendentă în stare să anuleze veșnic legea suferinței din noi și entropia din univers. Dar ea, învierea, nu a fost și nu va fi o mutație genetică întâmplătoare sau manipulată, de aceea o și neagă ateii! Ea ține de o altă dimensiune cosmică, una a transfigurării, una în care, sper, doar diavolii rămân singurii bolnavi.

 

Lasă un comentariu