B-UNICII AU REMEMORAT ASELENIZAREA DE ACUM 50 DE ANI

Distribuie pe:

Pe 20 iulie 1969, la ora 02:56:48 GMT, a avut loc aselenizarea primei nave cu echipaj uman. Acest moment unic în istorie, prima prezență a omului pe Lună, a fost rememorat de către B-unicii de la Căminul pentru persoane vârstnice din Târgu-Mureș, întrucât exact acum 50 de ani au fost martorii misiunii care i-a dus pe oameni în premieră pe Lună.

A trecut o jumătate de secol de când replica lui Neil Armstrong “un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire” a fost auzită în direct de 600 de milioane de oameni, printre care și români, România a fost singura țară din blocul comunist care a pășit alături de echipajul american prin intermediul TVR care a fost invitată la Centrul Spațial Kennedy și a transmis în direct evenimentul.

Cu această ocazie, am aflat și câteva lucruri pe care nu le știam, sau nu ne mai aducem aminte.

Neil Armstrong a ieșit din modul pe o scară prea scurtă și a fost nevoit să sară pentru a ajunge pe solul lunar. El a atins solul lunar cu piciorul stâng.

Astronauții au înfipt steagul SUA în solul Lunar, după care a urmat o discuție cu președintele Richard Nixon, discuție ce ulterior a fost caracterizată drept “cea mai importantă convorbire telefonică făcută din Casa Albă”.

Au mai lăsat și un săculeț conținând o replică din aur a unei ramuri de măslin ca și simbol tradițional al păcii, dar și un disc de silicon conținând mai multe mesaje din partea președinților americani Eisenhower, Kennedy, Johnson și Nixon alături de cele ale altor 73 de lideri de stat, inclusiv România, prin vocea președintelui Consiliului de Stat al R.S. România, Nicolae Ceaușescu: “Fie ca primul contact direct al omului cu Luna să contribuie la înfăptuirea aspirațiilor de progres și pace ale tuturor oamenilor de pe Pământ”.

“Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire” este replica deja celebră ce caracterizează evenimentul, însă aceasta pare că nu este replica exactă pe care astronautul trebuia să o spună la aterizare. În prima parte, Armstrong trebuia să spună “Un pas mic pentru un om”.

Lasă un comentariu