CCR: ÎNCURAJAREA PĂRINȚILOR SĂ PARTICIPE LA ÎNGRIJIREA SĂNĂTĂȚII PROPRIILOR COPII - CEA MAI FIREASCĂ ȘI LOGICĂ MĂSURĂ

Distribuie pe:

Încurajarea părinților să participe la îngrijirea sănătății propriilor copii este cea mai firească și logică măsură, arată Curtea Constituțională a României în motivarea deciziei prin care a admis o excepție de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului și a decis că prevederi din Legea 80/1995 și OUG 158/2005, prin care cadrelor militare în activitate li se limitează acordarea dreptului la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 7 ani, sunt neconstituționale.

“În măsura în care restrângerea exercițiului unor drepturi ale cadrului militar poate fi privită ca fiind o consecință a alegerii voluntare a carierei militare, nu aceeași concluzie se poate desprinde și în ceea ce privește afectarea sănătății copilului cu handicap, împrejurare care, în cele mai multe cazuri, este imposibil de prevăzut. Mai mult, Curtea apreciază că, dacă în anumite situații, interesul public al societății poate prevala asupra drepturilor și intereselor particulare, un asemenea raport nu mai poate fi conceput atunci când servirea interesului public are drept consecință afectarea acelor drepturi care garantează însăși existența biologică a individului, așa cum sunt dreptul la sănătate și dreptul la viață. În opinia Curții, crearea condițiilor și încurajarea părinților să participe la îngrijirea sănătății propriilor copii apare ca cea mai firească și logică măsură, de vreme ce aceștia sunt cei mai implicați din punct de vedere afectiv și cei mai capabili să recepteze și să vină în întâmpinarea nevoilor specifice ale copilului”, se arată în motivarea publicată pe site-un CCR.

Curtea mai apreciază că, deși dreptul la concediu și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav consacrat de art. 26 din OUG 158/2005 se acordă părintelui ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale de stagiu de cotizare, reglementarea vizează, în realitate, nevoile de ocrotire a sănătății copilului, constituindu-se și ca o expresie a prevederilor art. 34 din Constituție.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în decembrie 2017 cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 61 din OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și ale art. 15 alin. (2) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Avocatul Poporului susține că dispozițiile prin care cadrelor militare în activitate li se limitează acordarea dreptului la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 7 ani, motivat de statutul generat de situația militară a părintelui, creează o diferență de tratament juridic nejustificată obiectiv și rațional în raport cu celelalte categorii socio-profesionale pentru care se acordă concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Lasă un comentariu