Guvernul a aprobat majorările salariale pentru personalul din spitale. Câți bani în plus primesc medicii pentru gărzi

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat vineri o ordonanță de urgență prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public.

E vorba de majorări salariale, de la 1 august, pentru personalul care efectuează gărzi și asigură asistență medicală.

Ministerul Muncii precizează cum se plătesc gărzile suplimentare de la 1 august.

* 500 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;

* 1.000 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază;

* 500 de lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;

* 500 de lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie și imagistică licențiați, asistenți medicali de laborator clinic licențiați, licențiați în balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistenți medicali dentari licențiați, asistenți medicali de profilaxie dentară licențiați, asistenți medicali licențiați în nutriție și dietetică, moașe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

* între 100 de lei și 300 de lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Banii necesari acestor majorări se asigură prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, precizează Ministerul Muncii.

“De asemenea, pentru eliminarea inechităților și discrepanțelor din rândul salariaților din unitățile sanitare publice, se mai reglementează acordarea contravalorii voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, pentru cei care până la această dată nu au beneficiat de vouchere de vacanță”, arată ministerul.

Actul normativ adoptat mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcție de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar “Sănătate”.

“Totodată, pentru facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se reglementează că salariații concediați prin concediere colectivă, în urma desființării unei unități sanitare, au dreptul de a fi reangajați cu prioritate pe posturile reînființate, în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă, în cadrul unui termen de 12 luni de la data la care au fost concediați”, mai arată ministerul. (News.ro. Sursa foto: Foto: SpotMedia.ro)

Lasă un comentariu