CUM SUPRAVIEȚUIM UNUI INFARCT DACĂ SUNTEM SINGURI!

Distribuie pe:

Potrivit statisticilor oficiale, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic, iar în unul din zece astfel de cazuri pacientul moare. Din păcate, astfel de evenimente i se pot întâmpla oricui, oricând, deși anterior nu exista niciun semn de boală.

Însă, suntem stresați, nu ducem o viață ordonată, fumăm, muncim în exces, fără pauză în timpul activității, iar poluarea ne omoară încet, dar sigur, ne avertizează medicii.

Din păcate, în ultima perioadă, cazurile de infarct au început să se înmulțească în rândurile tinerilor, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, pe primul loc fiind bucureștenii, care trăiesc în cea mai poluată capitală din Europa.

Inima nu mai este oxigenată

Site-ul specializat sfatul medicului.ro. explică în amănunt ce se întâmplă atunci când survine atacul de cord și inima nu mai este oxigenată.

“Pentru ca mușchiul cardiac să funcționeze normal, trebuie să i se furnizeze în mod constant o cantitate de sânge bogată în oxigen, care ajunge la inimă prin intermediul arterelor coronare. Dacă este prezentă o boala coronariană, acestea se îngustează și fluxul de sânge devine insuficient.

Grăsimile, proteinele, celulele inflamatorii existente în interiorul arterelor formează plăci de diverse dimensiuni. Dacă un cheag de sânge obstucționează complet artera, mușchiul inimii va fi privat de oxigen, iar în scurt timp va avea loc moartea celulelor mușchiului inimii. Astfel, are loc atacul de cord”, explică specialiștii.

Simptomele infarctului

Cele mai comune simptome observate în rândul persoanelor care au suferit un atac de cord sunt, conform sfatuluimedicului.ro, apăsare în piept, senzație de greață (doar la femei), dificultăți de respirație, durere excesivă în piept, palpitații, bătăi rapide ale inimii, durere în partea superioară a abdomenului, senzație de neliniște în brațe, obraji, gât și dinți, stare de confuzie generală, amețeală, transpirație excesivă și leșin.

Fără panică!

În cazul în care ajungi într-o asemenea situație, nu te panica, sună la 112, încearcă să fii lucid și să acționezi în așa fel încât să reziști până vine ambulanța.

Concret, dacă ești la volan, chiar dacă spitalul este în apropiere, trage pe dreapta cât mai repede, deoarece în orice moment îți poți pierde cunoștința.

Întinde-te, ridică picioarele și relaxează-ți corpul. În nici un caz, nu trebuie să faci efort fizic sau să te agiți. Ia o aspirină, deoarece este cunoscut faptul că aceasta menține fluxul de sânge și reduce formarea de cheaguri. În loc să înghiți comprimatul, mestecă-l încet.

Încearcă să scazi temperatura corpului, așezând o cârpă umedă sub axile, respiră încet, scurt și relaxat în același timp, numărând descrescător de la 10 la 1.

Odată ce bătăile inimii au ajuns la un ritm constant, încearcă să te relaxezi și să respiri aer cât mai proaspăt, deoarece corpul are nevoie de foarte mult oxigen. Dacă știi că ai probleme cu inima, este bine să ai un tub cu oxigen la îndemână, pentru orice eventualitate. Atenție, nu mânca și nu bea nimic în timpul infarctului!

Măsuri de prevenire

Pentru a evita să faci infarct, în primul rând, nu fuma! În plus, practică sport, nu fii sedentar, nu mânca grăsimi animale, decât foarte rar, și verifică-ți anual nivelul de colesterol.

De asemenea, verifică-ți lunar tensiunea arterială, menține-ți la un nivel optim grăsimea din organism, dar, cel mai important, nu te enerva, ci încearcă să fii cât mai calm.

Lasă un comentariu