“FIII SATULUI VAIDACUTA” - 2019

Distribuie pe:

La finele săptămânii trecute, timp de două zile - sâmbătă, 26 iulie, și duminică, 27 iulie, la Vaidacuta - “Fântâna lui Vaida” cum mai este cunoscut, a avut loc evenimentul “Fiii satului Vaidacuta”, cuprinzând un recital de versuri aparținând unor autori mureșeni, precum și un program folcloric. Manifestarea se bucură, de ani de zile, de susținere, promovare și organizare din partea dlui Ionică Sita, fiu al satului, sprijinit de forurile culturale, bisericești și administrative ale județului.

“Satul Vaidacuta, atestat documentar la 1733, a rămas acum aproape un loc părăsit, în care mai viețuiesc sub douăzeci de locuitori.  Dacă dăm o fugă imaginară în satele copilăriei noastre, găsim autenticitatea unei vieți trăite tihnit, ne amintim cum au trait bunicii și părinții noștri, cum au lucrat și cum s-au odihnit gospodarii satului. O imagine cu totul specială pe care nu o vom pierde din memorie niciodată, dacă ne-a marcat pozitiv și s-a încrustat în educația noastră, ca fiecare, să devenim ceea ce suntem azi. Retrăind povestirile înțelepților satului, vom înțelege că țăranul român a trăit într-un univers complex, bazat pe reguli nescrise, respectate cu sfințenie și credință”, sintetizează dna Gabriella Costescu, de la Asociația “Creneluri Sighișorene”.

Reamintim că 2019 este Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). (sursa foto - tirnaveni.ro)

Lasă un comentariu