“Udatul nevestelor"

Distribuie pe:

La Hodac și Toaca, pe Valea Gurghiului, în județul Mureș, tradiții, obiceiuri, datini și manifestări populare ancestrale s-au îngemănat în cea mai importantă sărbătoare a anului, “Udatul nevestelor". O sărbătoare dedicată fertilității care a coincis cu Sfânta sărbătoare creștinească a Rusaliilor. Imaginile vorbesc de la sine despre frumusețea acestor meleaguri și locuitorii acestora.

România este fastuoasă și prin cultura sa populară cu care ne identificăm și care constituie cartea noastră de identitate și zestre spirituală, o efigie a mândriei și recunoștinței față de străbuni.

Să iubim România în toată splendoarea sa autentică, populară, extraordinară.

N. red. “Sărbătoarea folclorică are loc în fiecare an, la Podul Hodacului, a doua zi de Rusalii, la Podul mare. Obiceiul tradițional este pentru hodăceni momentul culminant al desfășurării obiceiurilor tradiționale de peste an. Această sărbătoare își merită locul de frunte din șirul celorlalte obiceiuri locale, prin importanța care i se acordă din partea întregii populații, prin participarea masivă a acesteia, a celor șapte sate din jur, a numeroși oaspeți din țară și nu numai, prin atmosfera de petrecere, ambianță care face pe simplul spectator să participe direct la desfășurarea ritualului. Pe lângă caracterul de străvechi rit de fertilitate, obiceiul are și un important rol social în viața satului, prin el se disting tinerele perechi - și era consfințită intrarea oficială a lor în rândul celor căsătoriți - putea fi chiar un rit de trecere, intrarea tinerelor perechi în rândul însurățeilor", se arată într-o postare de pe Facebook a Centrului Creației Populare Mureș, care citează un studiu al Ralucăi Focsan Bogătean publicat în revista “Tradiții mureșene" din anul 2009".

                                                                                                                         

Marius Pașcan

Lasă un comentariu