F I R I M I T U R I

Distribuie pe:

* Iulie, denumită în popor “Luna lui cuptor”, s-ar cădea să fie nu numai precum zicala, dar și perioada calendaristică a începutului secerișului orzului, orzoaicei, grâului și secarei. Însă “bună la suflet” cu noi, românii pământeni (deci, fără ploi cu ruperi de nori, cu fulgere, trăznete, inundații, vijeli și grindine), n-are cum să fie luna iulie din moment ce și-a împrumutat numele de la prenumele mult temutului dictator roman IULIUS CEZAR, născut înaintea erei noastre, în ziua de 13 iulie a anului 100.

* Ce înseamnă să nu ne uităm trecutul și să-l prețuim cum se cuvine! O dovedesc și locuitorii micului orășel sibian Agnita, al cărui “Cetățean de Onoare” sunt de o bună bucată de vreme. Ei au făcut “rost” de fonduri eruropene în valoare de peste 6 milioane de lei pentru a se putea apuca să repare și să consolideze zidurile fortificate ale bastioanelor de breaslă meșteșugărească, precum și ale multisecularei Biserici Evanghelice. Edificiu impunător, construit între anii 1490-1525. În susținerea lor financiară au venit atât membrii Asociației Sașilor Agnițeni, stabiliți în Germania și conduși de inimosul Hans Georg Richter, cât și Consistoriul Superior și Fundația Bisericilor Evanghelice din România. Iar cu susținere managerială și de suflet, soții Elena și Radu Cruceanu, alături de Valentin Păun și Radu Drăgan.

* Ce bucurie și mândrie patriotică pe capul meu atunci când în locurile tradiționale de promenade ale sibienilor (Parcurile Sub-Arini, Dumbrava și ASTRA, ca și Bulevardul Corsso-Nicolae Bălcescu-Ursuline și strada Cetății) este o mare aglomerație de mămici și tătici tineri cu copilașii lor de mână, cu unul în cărucior și cu un altul în burtica mămicilor! Este un evident reveniment al creșterii natalității românești, cu toate că n-a fost “validat” boicotatul și creștinescul Referendumul Național al Familiei Tradiționale, alcătuită dintre un bărbat și o femeie, împreună cu copiii lor legitimi sau înfiați maternal în țară, nu în departe străinătăți!

* Apropo că vineri, 30 august, se vor împlini 79 de ani de la aplicarea nemilosului și criminalului Diktat de la Wiena. Atunci când o mare parte a Ardealului de Nord a fost “cedată” Ungariei. Nemții, italienii și ungurii fasciști ai lui Adolf Hitler, Benito Mussolini și Horthy Miklos au provocat, în Europa vremelic ocupată de ei, Holocaustul evreilor. Iar la noi: Holocaustul românilor ardeleni! Ca urmare, au rezultat peste 40.000 de morți prin împușcare și spintecare cu baioneta; peste o jumătate de milion de români și perechi de căsnicii etnic-mixte au luat calea pribegiei, părăsindu-și casele. Dar au izbutit să ducă cu ei Icoanele, Bibliile, Cărțile de Rugăciuni și Fotografiile lor și ale bunicilor. Pentru tot ce s-a petrecut tragic în acei mai mult de 4 ani de chin și jale, viitorul Parlament, ca și Președintele și Guvernul României, vor trebui să deschidă un Proces al Dreptății la Tribunalul Internațional de la Haga!? Iar membrii completului de judecată să vină în Ardealul-Transilvan pentru a constata CUM NU S-AU RĂZBUNAT ROMÂNII pe dușmanii lor de moarte: pe cei mai șovini și criminali unguri, maghiari, secui, sași și șvabi!! Cei care continuă să nege că nu au mai multe drepturi sociale, culturale și economice decât populația românească majoritară! Așadar: “Fă bine, și așteaptă rău”!

Cititorilor și păstrătorilor acestui prestigios ziar mureșean le doresc să aibă spor în toate, viață lungă și în sănătate!

Lasă un comentariu