DINTRE VICTIMELE VIOLENŢEI ÎN FAMILIE, 81% SUNT FEMEI ŞI 19% BĂRBAŢI...

Distribuie pe:

Organizaţia neguvernamentală “Filia”, care luptă pentru drepturile femeilor, anunţă că, în primele şase luni ale anului 2019, au fost raportate la Inspectoratul General al Poliţiei Române 11.627 de victime ale violenţei domestice, dintre care 11.072 de adulţi şi 555 de minori, iar 38 au fost fiul (fiica) agresorului.

Dintre cele 11.072 de persoane adulte, victime ale violenţei domestice (lovire sau alte violenţe), 81% au fost femei şi numai 19% bărbaţi. În privinţa victimelor minore, din cele 555 un procent de 52% sunt fete, iar 48% sunt băieţi. Totodată, au fost înregistraţi 11.491 de agresori adulţi, dintre care 92% bărbaţi. De asemenea, în prima jumătate a anului, la nivel naţional au fost înregistrate 43 cazuri de agresiuni sexuale, cu 44 victime. Din totalul acestora, 33 au fost fete minore, cinci băieţi minori, cinci femei şi un bărbat.

“Filia” consideră că violenţa de gen este în continuare foarte accentuată în România, amintind şi de ultimul Eurobarometru special “Violenţa pe bază de gen”, dat publicităţii în noiembrie 2016, efectuat în intervalul 4-13 iunie 2016, în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, pe un total de 27.919 persoane cu vârste de peste 15 ani. Potrivit acestuia, dintre cele 1.007 persoane din România chestionate, un procent de 55% credeau că existau situaţii în care “era justificat contactul sexual fără consimţământ”.

Cu acest procent, România s-a plasat pe primul loc la justificarea contactului sexual fără consimţământ, fiind urmată de Ungaria (47%) şi Bulgaria (43%).

România s-a plasat pe primul loc şi la câteva “explicaţii” pentru “cauza violului”. Circa 30% dintre români credeau că de vină era consumul de alcool şi droguri (Ungaria 24%, Bulgaria 21%), 26% dintre respondenţii români justificau contactul sexual fără consimţământ prin faptul că victima a mers de bunăvoie acasă la cineva (de exemplu, după o petrecere sau o întâlnire).

O altă justificare dată violului, de români, în proporţie de 25%, era purtarea de “haine provocatoare sau sexy” (Ungaria 21%, Malta 20%), 22% dintre români afirmau că victimele violului “nu spun clar sau nu se opun fizic” (următorii în top la această justificare erau cehii şi grecii, 19% şi respectiv 16%).

Eurobarometrul respectiv arăta că 96% dintre români nu acceptau violenţa domestică împotriva femeilor, considerând că trebuie pedepsită de lege. Din păcate, 26% afirmau că violenţa împotriva femeilor era adesea provocată de acestea, în timp ce 23% susţineau că femeile inventează sau exagerează cu plângerile de abuz sau viol. În privinţa ajutorului, o treime dintre români considerau că este o chestiune privată care trebuie rezolvată în familie... 

Lasă un comentariu