“Casa Românească” din Ungaria

Distribuie pe:

O clădire destinată comunității românești din Ungaria a fost inaugurată joi, 8 decembrie, în localitatea Bătania (Battonya) județul Békés. Denumită “Casa Românească”, aceasta a fost realizată din fonduri alocate de guvernul ungar, în sumă de 110 milioane de forinți (265.300 euro).

La ceremonie au participat: Soltész Miklós, secretarul de stat pentru culte și naționalități, din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al Romaniei la Gyula, precum, și reprezentanții comunității și conducătorii principalelor instituții ale comunității românești din Ungaria: Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei, Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, iar slujba de sfințire a fost celebrată de PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În alocuțiunea rostită, Soltész Miklós a declarat că “există două căi de a distruge: după prima nu rămâne decât pustietate; cealaltă este urmată de reconstrucție. La Bătania s-a realizat varianta din urmă, deoarece a fost demolată fosta casă parohială ortodoxă română, în locul căreia s-a ridicat clădirea care va servi scopuri comunitare”.

În opinia politicianului, o formă a distrugerii este împărțirea comunității europene în cetățeni de rangul unu și doi, făcând aluzie la neacceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Faptul - a spus oficialul ungur - nu doar “creează probleme pentru multe familii, precum și dificultăți economice și turistice pentru Ungaria, ci distruge idealul pan-european”.

Tot “distrugere”, a mai precizat secretarul de stat, este și practica de la Strasbourg de a critica situația educațională a naționalităților care trăiesc în Ungaria, “fără nicio experiență de la fața locului”: “Noi oferim tot ce putem”, a subliniat Soltész Miklós, adăugând că, într-o singură zi, au fost vizitate trei orașe diferite (Jula, Aletea și Bătania), constatându-se că învățământul naționalității românești se dezvoltă peste tot, crește numărul elevilor care studiază în limba română.

Deciziile proaste de la Strasbourg distrug bunele relații dintre națiunile română și maghiară, a conchis oficialul ungur, citat de MTI.

Gheorghe Cosma, președintele Autoguvernării Naționale a Românilor din Ungaria (ANRU), a declarat că fosta casă parohială devenită “Casa Românească” le-a fost cedată de către Biserica Ortodoxă Română, în locul acesteia fiind cumpărată o nouă casă parohială, tot cu sprijinul guvernului ungar. Astfel a devenit posibil ca ANRU să construiască o clădire nouă care, potrivit lui Cosma, va fi “bijuteria Bătaniei”.

Președintele a mulțumit guvernului ungar pentru suma de 1,8 miliarde de forinți (4,34 milioane de euro) acordată pentru dezvoltarea și funcționarea clădirii.

Traian Cresta a declarat că noul centru comunitar poate găzdui evenimente pentru 100-120 de persoane, inclusiv pentru elevi și preșcolari. În Bătania locuiesc aproximativ 400 de familii de români, astfel încât, dată fiind proximitatea geografică, așezarea din județul Békés a fost poreclită și “suburbia Aradului”. Mulți dintre acești locuitori fac naveta zilnic la Arad, de aceea aderarea la spațiul Schengen și deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei ar fi esențiale pentru ei.

Cresta a adăugat că la școala din Bătania învață copiii mai multor familii de români, instituția fiind considerată drept una dintre cele mai bune școli publice din Ungaria cu limba de predare română, fiind frecventată de aproximativ 120 de elevi, iar grădinița românească - de 45 de preșcolari.

Din cauza creșterii costurilor energiei, guvernul ungar oferă o subvenție de 20.000 de forinți pentru fiecare copil, sumă din care jumătate este alocată școlii, iar cealaltă jumătate ANRU, care va transfera banii acolo unde este mai mare nevoie de ei, notează sursa citată.

Cu același prilej, au fost inaugurate și alte obiective importante la infrastructura școlară a unor unități de învățământ românesc din Gyula, Aletea (Elek) și Bătania (Școala “Lucian Magdu”). (surse foto: rador.ro, gazetanord-vest.ro).

Ileana Sandu

Lasă un comentariu