LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

“Ardealul multimilenar din Grădina Maicii Domnului” a fost titlul conferinței susținute la Casa Iancului, la data de 31.07.2019, de către domnul dr. GHEORGHE FUNAR, o temă ce a adunat un numeros auditoriu, de toate categoriile sociale și de vârste diferite. Ea a fost prezentată în acest an la Congresul de Dacologie de la Buzău, sub forma unei comunicări, stârnind un larg interes, pentru că, prin puterea documentelor, a argumentelor și a logicii științifice, răstoarnă, face enunțuri noi, ori clarifică și întărește unele teorii reformatoare cu privire la istoria noastră străveche.

Iată câteva dintre ele ce ne-au reținut atenția, și anume:

Spațiu străvechi al etnogenezei noastre s-a numit GEȚIA, iar locuitorii lui GEȚI și nu DACI, cum ne spuneau DOAR romanii, iar limba noastră a fost LIMBA BĂTRÂNĂ, PRISCA, (cea veche), limba getă.

Vechimea noastră aici este estimată a fi de cca. 8.000 de ani, (6.000 î.Hr. plus 2.000 d.Hr.)). Acum 4.500 de ani î.Hr., a avut loc marea noastră “ROIRE” către toate punctele cardinale ale lumii, ducând cu noi, ca într-o adevărată “colonizare” a unui nou spațiu, limba, cultura, datinile, obiceiurile, portul etc., ele constituind baza culturii triburilor (nemurile noastre plus populația locală întâlnită în cale) din acele locuri. De aceea întâlnim cuvinte, elemente de port, legende, obiceiuri de-ale noastre, din Spania de azi până în Himalaya (aici a rămas o grupare umană, care nu a putut trece munții și care păstrează și acum în vocabular peste 2.000 de cuvinte ,,românești”, port, doine, legende etc.) De altfel, știați că până la 1700, Danemarca s-a numit DACIA?, că strămoșii noștri aveau religia CRUCII, (zvasticii) de aceea au putut fi atât de ușor încreștinați de sfântul Andrei?

Geții cunoșteau alfabetul GETIC, pe care l-am folosit în scrierea noastră, greșit spusă CHIRILICĂ, până la 1870 când, prin DECRET, s-a introdus alfabetul latin, cifrele de la 1 la O, zise greșit ARABE.

Geții își conduceau viața socială după LEGILE BELAGINE, LEGILE FRUMOASE, cele mai morale și mai drepte de la aceea vreme, luate ca model de toate triburile Europei de la acea vreme.

Tăblițele de la TĂRTĂRIA au aproape 7.000 de ani vechime, iar tăblițele de aur de la Sinaia 4.500 de ani, Gânditorul de la Hamangia 3.500 de ani etc., iată vechimea și continuitatea marii noastre culturi. TRAIAN, cel preaslăvit în IMNUL nostru de stat, scria în limba greacă, limba latină nefiind încă cunoscută în Imperiu decât după anul 300 d.Hr. El a fost cel mai mare anticreștin al lumii antice, dând trei edicte de suprimare a creștinilor. Numele lui Decebal (cel șiret) numit așa doar de romani, era în realitate cel de DIOGIO, (cel viteaz).

După cucerirea romană (doar 17% din teritoriul lumii gete), romanii au distrus cea mai mare și mai frumoasă capitală a lumii de până atunci, SARMISEGETUSA, (cu apeducte, case cu etaj, acoperite cu țiglă, drumuri pavate) prădând-o, dezmembrând-o bucată cu bucată, în căutare de aur. Aici au dat de tunelurile antice prin care se putea ajunge în orice parte de pe glob, cărora le-au zidit intrările. Ce vedem noi astăzi la Sarmizegetusa este doar cca. 3% din ce a fost această capitală atunci, iar anul real al PĂRĂSIRII DACIEI de către romani este 258 d.Hr. și nu 271 cum îl știm noi.

Din cele mai vechi timpuri, spațiul intracarpatic s-a numit ARDEAL și nu TRANSILVANIA cum se încearcă astăzi să se impună acest nume, întrucât are o tentă de LATINITATE și, astfel, se poate induce mai ușor ideea că noi suntem, de “gintă latină”, de sânge nobil. Se fac eforturi deosebite pentru a se scoate numele de ARDEAL din istorie, documente, lucrări științifice care se elaborează azi, inclusiv din manualele școlare, din vorbirea curentă, cel mai mare susținător al acestei idei fiind președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Istoria României (9 volume editate de Academia Română) nu are în primele 4 volume cuvântul ARDEAL, el fiind șters, înlocuit cu cel de TRANSILVANIA. Ungurii, la venirea lor aici, au spus ERDELY (Ardeal) și nu Transilvania, Mihai Viteazul a unit Ardealul și nu Transilvania cu celelalte provincii, Plăcuțele de la Sinaia cuprind în ele numele de Ardeal etc. De altfel, cei doi papi ce ne-au vizitat țara au specificat că acest HAR-DEAL este vechea și sfânta GRĂDINA MAICII DOMNULUI și ei știau de ce.

Completări la tema prezentată și comentarii asupra unor capitole din lucrare, au făcut domnii: col. MÂNDRU PETRU, col. ȘERBAN ALEXANDRU, jr. BERȚA IOAN, iar clipa de poezie a fost susținută de dr. MARCOCI DORIAN, RAȚIU SILVIU și subsemnatul.

Lasă un comentariu