12-17 AUGUST UNIVERSITATEA DE VARĂ DE LA IZVORU MUREȘULUI

Distribuie pe:

Ieri, la Izvoru Mureșului - județul Harghita, au debutat lucrările celei de a XVII-a ediții a Universității de Vară, având ca temă “România și românii din jurul României, în primul an după Centenar”. Manifestarea este organizată de Centrul Cultural Toplița, cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, Federația Organizațiilor Românești din centrul și sud-estul Europei și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și abordează, în cadrul acestei ediții, problemele cu care se confruntă românii din comunitățile istorice, aflați în pericol de a-și pierde identitatea, dar și cei din Harghita, Covasna și Mureș sau cei din diaspora.

Potrivit organizatorilor, “manifestarea a intrat în conștiința publică ca un proiect cultural la scară națională, constituindu-se într-un veritabil parteneriat româno-român”, atât prin participarea unor conferențiari importanți și a reprezentanților românilor din afara hotarelor și din țară, cât și prin tematica abordată.

Ieri, după ceremonia de deschidere și Cuvântul de binecuvântare al PS Andrei - Episcopul Covasnei și Harghitei, au fost dezbătute chestiuni privind situația din Republica Moldova, în actualul context geopolitic din zonă, precum și valorile și valențele satului românesc - vatră de promovare a conștiinței și identității naționale. Au susținut comunicări: prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop (problematica proprietății în România, înstrăinările de pământ, retrocedările, aspecte ale cetățeniei și proprietății după Tratatul de la Trianon), prof. univ. dr. Avram Fițiu (salvarea fermei țărănești de importanță economică în România) și dr. Ioan Lăcătușu (specficul identitar al satelor românești din județele Harghita și Covasna).

Pe agenda zilei de azi, 13 august, figurează ca teme de dezbatere: “Provocări privind păstrarea identității la românii din Ucraina. Jumătate de milion de români în pericol de asimilare. Poziția României!”, “Românii din Serbia între politicile de asimilare ale Serbiei și promisiunile autorităților române”, “Drama românilor din Bulgaria. Ce face statul bulgar? Dar cel român?”.

Despre istoria și prezentul aromânilor și meglenoromânilor din Balcani va conferenția prof. univ. dr. Adina Berciu. (sursa foto - arhiva gandul.info)

Lasă un comentariu