UDMR VREA “SĂ REDOBÂNDEASCĂ” TÂRGU-MUREȘUL! KELEMEN HUNOR, ÎN CURSA PENTRU PREZIDENȚIALE. NUMELE CANDIDATULULUI LA PRIMĂRIA TÂRGU-MUREȘ VA FI ANUNȚAT ÎN CURSUL ACESTEI LUNI

Distribuie pe:

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR a decis vineri, la Târgu-Mureș, că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, va fi candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale din noiembrie. Acesta își propune o campanie electorală “fără tabu-uri, cu o exprimare directă, dar care să nu fie provocatoare”.

“Încă mai există, și în 2019, oameni care sunt deranjați de inscripțiile maghiare, de o școală maghiară, de cimitirul maghiar, de drapelul maghiar, de simboluri ale unor comunități, dar mi-aș dori să cred că sunt tot mai puțini, chiar dacă uneori vocea lor este foarte puternică”, a comentat Kelemen, citat de MTI. Pentru maghiarii din Transilvania este “o chestiune de onoare” să aibă un candidat propriu, pentru a demonstra că sunt cetățeni cu drepturi egale în România, iar, pe de altă parte, candidatura reprezintă o ocazie de a prezenta opiniei publice obiectivele și așteptările comunității maghiare, a explicat Kelemen.

În opinia sa, în ultima vreme, “maghiarii din România mai mult s-au apărat, decât au construit”, or, pentru a construi, este nevoie de respect, de încredere și de un nou impuls, sens în care sloganul său electoral va fi Respect pentru toți: respect față de lege, față de statul de drept și instituțiile acestuia, care, la rândul lor, trebuie să dea dovadă de respect pentru cetățean: “Ne dorim o Românie verde și inteligentă, înțeleaptă, care să fie respectată în Europa, care să respecte minoritățile sale etnice, care să le respecte acestora drepturile, care să nu se teamă de acestea și care să ofere pentru toți ocazia de a-și păstra propriile valori”.

Deși nu este atât de naiv încât să creadă că un candidat maghiar ar putea intra în turul doi, campania electorală “are o miză semnificativă, pentru că oferă posibilitatea construirii încrederii între comunitatea maghiară și cea românească, lucru dovedit și de alegerile prezidențiale anterioare”, a explicat Kelemen Hunor. “Sper și sigur că vor exista și voturi din partea românilor, sunt convins de acest lucru”, a adăugat prezidențiabilul.

În altă ordine de idei, “se ascut săbiile” în vederea “bătăliei” pentru Primăria Târgu-Mureș. Liderii UDMR sunt deciși să “redobândească” Târgu-Mureșul, sens în care Uniunea are deja în vedere un candidat care, în opinia lui Kelemen Hunor, “îl va bate pe actualul primar”, și al cărui nume va fi anunțat spre sfârșitul lunii septembrie.

La rândul său, Peter Ferenc, președintele CJ Mureș și președinte al UDMR Mureș, a confirmat că schimbarea actualei administrații este prioritară pentru formațiunea pe care o reprezintă: “Ne vom preocupa de dezvoltarea județului, dar trebuie să spunem stop degradării orașului. Acum, avem un primar care împiedică dezvoltarea orașului. Încearcă să își mascheze lipsa realizărilor creând conflicte interetnice. Chiar și problemele financiare sunt puse în cârca UDMR. Însă UDMR a reușit să pună stavilă cheltuirii banului public. Primarul a încercat să lanseze conflicte interetnice și vorbește despre renaționalizarea clădirii Liceului catolic. Sperăm că sunt doar zvâcnirile ultimelor zile. Nu mai putem tolera ca acest om să rămână în această funcție. În Târgu-Mureș, maghiarii sunt considerați cetățeni de rangul 2 și acest lucru nu mai poate să continue. Avem nevoie de o persoană respectată și fermă. În politică putem găsi aliați, dar aceste alianțe nu trebuie să se nască între persoane. Sarcina noastră este ca noi, UDMR, să putem găsi respect și în rândul partidelor mixte. De aceea, în județul Mureș, vom iniția un dialog pe scară largă”, a afirmat liderul UDMR Mureș, potrivit realitateademures.net.

 

Lasă un comentariu