TÂRNAVENIUL, PE CALEA MODERNIZĂRII ȘI DEZVOLTĂRILOR URBANISTICE

Distribuie pe:

Dimensiunile, caracterul și funcțiile orașului, vechi centru industrial aflat în declin ca urmare a falimentării marilor întreprinderi industriale, de după anul 1989, nevoia de ameliorare pentru a deveni un pol de atracție la nivelul municipiilor prezintă mari variații și posibilități, dezvoltarea sa fiind strâns legată de viața economică, social-politică și cultural-științifică: materii prime, energie, INTERES, informații și forță de muncă, de piața muncii, o reală mobilitate profesională și permeabilitate socială, infrastructură de transport și telecomunicații, nivel de dotare edilitar.

Orașul traversează în prezent o perioadă de acumulări și transformări în plan economico-social de adânci prefaceri politico-instituționale și de achiziții. Esența acestor prefaceri stă sub semnul modernizării municipiului, prosperității și îmbunătățirii vieții locuitorilor, orașul în bună parte devenind șantier cu importante lucrări în desfășurare: Podul de trecere peste râul Târnava Mică, Podețul din Botorca, Blocul ANL, Centrul Cultural, sala de sport “Avram Iancu” cu tribuna, 180 locuri. Lucrări aflate în grafic iar promisiunile constructorului pentru darea în folosință corespund termenelor din proiect.

Locuitorii satului Bobohalma, aparținător municipiului Târnăveni, se bucură de un drum de acces asfaltat și amenajări de mare folos locuitorilor săi. Această investiție a adus în Târnăveni peste 5 milioane de euro. Din acești bani, 3 milioane sunt bani rămași efectiv municipiului prin autorizații, materiale, utilaje închiriate și alte servicii. Municipiul, satele și comunele apropiate beneficiază de la începutul acestui an de o piață agroalimentară modernizată, corespunzător organizată și dotată cu utilitățile și serviciile necesare: apă curentă, canalizare, energie electrică și iluminat pe timpul nopții.

Târnăveniul va avea amenajat în curând zece puncte unde va fi oferit internet gratuit, trei dispecerate care contabilizează problemele de ordine și siguranța publică. La ora actuală, locuitorii se simt tot mai puțin în siguranță. Un milion de euro sunt destinați pentru arhivarea electronică a tuturor documentelor din Primărie pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la documentele despre care sunt interesați. Tot prin acest proiect se va realiza prin dezbatere publică o nouă strategie de dezvoltare a municipiului, în care cetățenii sunt așteptați să-și aducă o importantă și utilă contribuție.

Consiliul Județean Mureș, din bugetul propriu, a alocat suma de 1.000.000 de lei pentru Spitalul Municipal “Gheorghe Marinescu” pentru achiziționarea de Aparatura medicală de mare importanță, printre care și un aparat performant tomograf. În perspectivă, prin generozitatea Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, se are în vedere realizarea unui centru de îngrijire, asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice, cantină socială și centru pentru servicii de îngrijire și asistență la domiciliu. Valoarea totală a proiectului este de 4.728.520 de lei.

Important pentru Primăria municipiului constituie semnarea contractului de eficientizare administrativă și transparentizare a activității acesteia în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA), finanțat de Fondul Social European (F.S.E.), ceea ce ne duce cu gândul și la o reevaluare și reorganizare a organigramei Primăriei pentru eliminarea din schema de personal a celor care “taie frunze la câini”.

Obiectivele specifice ale Planului Integrat de Dezvoltare ale municipiului cuprind: consolidarea și dezvoltarea economiei locale, încurajarea inițiativelor care să asigure sustenabilitatea mediului de afaceri locale, interacțiunea Administrației locale cu agenții privați pentru creșterea puterii micilor întreprinzători, diminuarea neajunsurilor în ce privește calitatea managementului și spiritului antreprenorial, extinderea cadrului de valori.

Realizarea acestor obiective vor avea ca efect creșterea calității vieții locuitorilor, precum și sporirea activității pentru investitori și turiști, inclusiv interes pentru valorificarea nămolului sapropelic din lacul Alunei, potențial economic valoros, despre care se tot vorbește doar în campaniile electorale. Târnăveniul poate și trebuie să devină un centru puternic dinamic, vibrant și atractiv.

Lasă un comentariu