ȘCOALA DE VARĂ ARCHÉ, LA CASTEL, ÎN GORNEȘTI

Distribuie pe:

Cercetări ale cetății medievale, Registrul Verde al parcului și documentația pentru lucrările de primă necesitate, au fost realizate la castelul Teleki din Gornești, în timpul Școlii de Vară ARCHÉ, de o echipă interdisciplinară de specialiști și studenți.

Cea de-a patra ediție a Școlii de vară ARCHÉ, la Castel, în Gornești, s-a desfășurat în perioada 2-8 septembrie, pe Domeniului Teleki, ansamblu monument istoric de importanță națională. Evenimentul a reunit 20 de participanți, specialiști și studenți din domenii precum arhitectură, inginerie structurală, peisagistică și arboricultură, arheologie, istorie, istoria artei, comunicare, ce au studiat, timp de o săptămână, numeroasele valori ale Castelului Teleki, monument cu o istorie de peste 500 de ani.

Organizat de Asociația ARCHE împreună cu Asociația Castel Teleki, programul a oferit studenților și tinerilor profesioniști oportunitatea de a deprinde, în echipe interdisciplinare și sub coordonarea unor specialiști din diverse domenii asociate protejării și conservării patrimoniului, cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a iniția intervenții responsabile de revitalizare a obiectivelor de patrimoniu.

Anul acesta, activitățile au fost grupate în 3 ateliere tematice, arheologie, inginerie și peisaj, prin care participanții au avut ocazia să afle, prin studii și activități practice, mai multe despre cetatea medievală ce a precedat actualul castel baroc, despre aspectele tehnice ale actualei clădiri, precum și despre grădina istorică și întreținerea arborilor. Rezultatele atelierelor tematice oferă informații care vor avea un impact asupra viitoarei restaurări și utilizări a domeniului.

În cadrul atelierului de peisaj, realizat sub îndrumarea peisagiștilor Diana și Mihai Culescu și arboricultorului Alexandru Purcaru, a fost întocmit Registrul Verde al domeniului, prin inventarierea celor 581 de arbori din parcul castelului. Datele colectate oferă informații și despre valoarea eco-beneficiilor pe care prezența acestor arbori le oferă comunității din Gornești - 40.000 de euro anual. De asemenea, arborii din parc colectează jumătate de tonă de praf și aproape 5 milioane de litri de apă anual.

Atelierul de inginerie, realizat alături de Juli Takács, inginer, și arhitecții Klaus Birthler, Ruxandra și Octavian Coroiu, a contribuit la realizarea documentației tehnice pentru lucrările de primă necesitate - repararea uneia dintre bolțile subsolului, aflată în stare de colaps - și la completarea releveului de degradări necesar pentru restaurarea castelului.

În cadrul atelierului de arheologie, realizat împreună cu arheologii Zoltán Soos, Botond Rezi și echipa Muzeului Județean Mureș, s-au continuat săpăturile începute în anii anteriori, dedicate cercetării castelului medieval. Ele vor fi continuate de echipa Muzeului Județean Mureș în săptămânile următoare, iar rezultatele vor fi documentate și publicate. La atelier au contribuit și membrii echipei proiectului Pixels for Heritage, care au relevat, prin tehnici de fotografie, descoperirile arheologice anterioare din subsolul istoric.

Inițiată în 2016, Școala de Vară ARCHÉ, la castel, în Gornești, are ca scop crearea unei documentații solide, care să contribuie la proiectul de restaurare și la planul integrat de management al Castelului Teleki. Activitățile compun un exercițiu realist, ancorat în contextul național și internațional al protejării, conservării și reabilitării patrimoniului cultural construit și oferă ocazia participanților de a aprofunda procesul complex și multidisciplinar al reabilitării monumentelor istorice, sub îndrumarea specialiștilor activi în domeniu.

Domeniul Teleki din Gornești este unul dintre cele mai importante ansambluri nobiliare baroce din România, reunind un valoros edificiu baroc, o grădină cu arbori seculari, precum și o serie de anexe istorice. Castelul actual a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, pe fundațiile unui vechi castel medieval ce exista încă din secolul al XV-lea. Se presupune că planurile au fost întocmite de Andreas Mayerhoffer și fiul său, Johan Mayerhoffer, arhitecți celebri în epocă, care și-au pus amprenta asupra multor reședințe nobiliare din Europa Centrală. Clădirea castelului are o configurație barocă, cu plan în formă de U, cu un pavilion central și două aripi laterale. În 1949, ansamblul a fost naționalizat, iar în 1956 a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii, funcțiune păstrată până în 2011. Ansamblul aparține azi familiei Teleki și este deschis publicului larg.

Proiectul “La Castel în Gornești” este înscris în programul multianual “Școala de Vară ARCHE”, fiind cea de-a doua școală de vară organizată anul acesta. Prima, organizată pe Domeniul Cantacuzino din Florești, sub titlul Școala de Vară la Palat. În Florești, a fost prima școală de vară din România dedicată exclusiv patrimoniului cultural de tip parc/grădină istorică și restaurării acestuia. Cele trei ateliere de lucru desfășurate în cadrul acestui eveniment au reprezentat o premieră națională, întrucât până în acest moment în România nu au mai fost realizate săpături arheologice într-o grădină de patrimoniu, relevee ale vegetației arboricole cu aplicații digitale folosite în Occident și nici intervenții artistice non-invazive de tip site-specific care să pună în valoare patrimoniul peisager dintr-o grădină istorică.

***

Proiectul “La Castel în Gornești” este înscris în programul multianual “Școala de Vară ARCHÉ”, fiind derulat de Asociația ARCHE și Asociația Castei Teleki, în parteneriat cu: Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Județean Mureș, AsoP, Filiala Teritorială București - Ilfov, S.C. IROD-M S.R.L, S.C Bioharcom S.R.L și Unda Verde.

Proiectul este co-finanțat din timbrul arhitecturii prin Ordinul Arhitecților din România și The Prince's Foundation.

Lasă un comentariu