PARACETAMOLUL LUAT ÎN TIMPUL SARCINII, RISC DE PROBLEME EMOȚIONALE LA COPII

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Bristol, citați de descopera.ro, susțin că femeile care iau paracetamol în timpul sarcinii riscă să nască un copil cu probleme comportamentale.

“În studiul nostru, am găsit o legătură între femeile însărcinate care utilizează analgezice și dezvoltarea fătului. Conform acestora, bebelușii care au fost expuși la consumul de paracetamol, riscă să devină, după naștere, hiperactivi sau pot avea probleme emoționale.

Până acum, paracetamolul era considerat un medicament sigur pentru femeile însărcinate și se considera că acesta nu are efecte adverse asupra dezvoltării fetusului. Însă, conform cercetării noastre, analgezicele, inclusiv paracetamolul, pot dăuna dezvoltării fătului.

Concluziile studiului au la bază un eșantion de 14.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani. Folosind un chestionar, am testat memoria, IQ-ul, comportamentul și situația școlară și apoi am comparat rezultatele cu frecvența cu care mamele lor au luat paracetamol în perioada de sarcină dintre 18 și 32 de săptămâni.

Astfel, am descoperit o legătură cauzală între consumul de paracetamol și probleme de comportament ale copiilor, inclusiv hiperactivitate și deficitul de atenție (ADHD - tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate). Efectele au fost mai puternice când copiii aveau trei ani, dar s-au diminuat atunci când aceștia au crescut și au terminat clasa a patra.

Potrivit analizei, băieții sunt mai predispuși la aceste afecțiuni, în comparație cu fetele. Îndemnăm medicii să recomande femeilor însărcinate doze mai mici de paracetamol în timpul sarcinii, cu atât mai mult cu cât alte studii au legat analgezicele chiar de astm, infertilitate și autism”, afirmă oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu