PROIECT: OPERATORII ECONOMICI, OBLIGAȚI SĂ AFIȘEZE SANCȚIUNILE ANPC LA INTRAREA ÎN SEDIU

Distribuie pe:

Până la 10 octombrie 2019, pe site-ul oficial al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), se află în dezbatere publică un proiect de Ordin privind obligația operatorilor economici de a afișa pe ușa de acces (intrarea în locația unde își desfășoară activitatea sau punctul de lucru) placheta cu măsurile de oprire temporară dispuse de către organele de control ale ANPC.

“Operatorii economici, împotriva cărora au fost încheiate documente de control pentru încălcarea drepturilor consumatorilor cu privire la viața, sănătatea și securitatea acestora și prin care au fost dispuse măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor, fabricației, comercializării produselor sau a utilizării acestora la prestarea serviciilor, sunt obligați ca, pe ușa de acces la intrarea în locația unde își desfășoară activitatea sau la punctul de lucru și pe pagina de website să afișeze placheta cu măsurile de oprire temporara a prestării serviciilor, comercializării produselor sau a utilizării acestora la prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor, dispuse de către organele de control ale ANPC.

Considerăm că, prin proiectul de act normativ, se asigură o mai bună informare a consumatorilor cu privire la comportamentul profesioniștilor la comercializarea produselor și serviciilor către consumatori, precum și asupra faptului că produsele sau serviciile ce le sunt oferite consumatorilor nu le afectează viața, sănătatea sau securitatea.

Practica de control a reținut faptul că mulți operatori economici nu informează consumatorii în mod corect, complet și precis asupra produselor sau serviciilor oferite, putând duce astfel în eroare consumatorii, aceștia neavând posibilitatea să cunoască comportamentul profesionistului.

Având în vedere atribuțiile ANPC de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatorilor, considerăm că este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor, persoane fizice.

Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României”, se precizează în proiect.

***

Observații și propuneri se pot transmite, în perioada 1-10 octombrie 2019, pe adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (Bulevardul Aviatorilor nr. 72, cod 011865, sector 1, București) sau la adresa de e-mail: cabinet@anpc.ro.

 

Lasă un comentariu