1 OCTOMBRIE - ZIUA MONDIALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE

Distribuie pe:

Ritmul de îmbătrânire a populației este mult mai rapid decât în trecut* Compoziția populației, la nivel mondial, s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, potrivit celor mai recente statistici ONU * Între anii 1950 și 2010, speranța de viață a crescut de la 46 la 68 de ani și se preconizează că va crește la 81 până la sfârșitul secolului * În prezent, în lume, aproape 700 de milioane de persoane au peste 60 de ani * Până în 2050, numărul acestora va atinge 2 miliarde, față de 900 de milioane, în 2015, astfel că peste 22% din populația lumii va avea vârsta de 60 de ani sau mai mult * La ora actuală, numărul femeilor în vârstă de peste 60 de ani este cu aproximativ 66 de milioane mai mare decât al bărbaților de aceeași vârstă sau peste * Pentru prima dată în istoria omenirii, în 2020, în lume vor exista mai multe persoane în vârstă de peste 60 de ani decât copii sub 5 ani * Potrivit unui studiu Eurostat publicat în 2015, segmental populației vârstnice din România va înregistra o tendință accelerată de creștere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani și peste reprezentau 10,3% din totalul populației, pentru 2080 se preconizează o rată de peste 21,8%.

PROBLEME DE SĂNĂTATE CARE VIN ODATĂ CU ÎNAINTAREA ÎN VÂRSTĂ

Bătrânețea nu mai este ceva de temut. Datorită miracolelor medicinii moderne, este posibil să trăim o viață mai fericită, mai plină și mai lungă.

Odată cu vârsta, vine înțelepciunea, dar, din păcate, asta nu e totul. Intrarea în zona “amurgului” este însoțită, cel mai adesea, de probleme de sănătate.

Obezitatea - aproximativ o treime din populația lumii suferă de obezitate sau este supraponderală. În sine, obezitatea reprezintă o amenințare majoră pentru sănătate, iar combinarea obezității cu vârsta înaintată nu face decât să crească riscul de deces. Acumularea de kilograme pune presiune suplimentară asupra organelor interne, cum ar fi inima și plămânii. Cu cât un organ este mai “strâmtorat”, cu atât va fi mai puțin capabil să funcționeze normal. O ușoară încetinire a metabolismului, odată cu vârsta, este un fenomen firesc, așa că, să fim atenți la ce și cât mâncăm pentru că arderea caloriilor suplimentare devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce îmbătrânim.

Artrita - este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate a vârstnicilor, constând în degradarea treptată a oaselor și a cartilajelor. Este mult mai mult decât o durere sâcâitoare, ce se intensifică atunci când plouă. Poate fi de-a dreptul o afecțiune debilitantă, silindu-ne să renunțăm la multe din lucrurile care ne fac plăcere. Factori precum regimul alimentar și lipsa de vitamine îi pot accelera procesul de apariție și dezvoltare. Din fericire, pe piață există o mulțime de medicamente pentru tratamentul simptomelor, ceea ce face artrita să fie destul de ușor de suportat dacă este corect tratată.

Osteoporoza - seamănă destul de mult cu artrita, dar, în timp ce artrita afectează țesuturile și cartilajele, osteoporoza este uzura natural a oaselor.

Pe măsură ce îmbătrânim, oasele devin, în mod firesc, mai fragile. Factori externi, precum regimul alimentar și lipsa de vitamine accelerează procesul de instalare a osteoporozei. Deși numai rareori “doare”, în sensul definiției din dicționar a cuvântului, efectele osteoporozei nu sunt deloc de neglijat: cu masa/densitatea osoasă slăbită, riscul de fracturi sau deplasări ale discurilor coloanei vertebrale este mereu prezent. Pe de altă parte, osteoporoza ne afectează nu numai oasele, ci și portofelul: potrivit Fundației Americane a Osteoporozei, 19 miliarde de dolari sunt cheltuiți anual pentru tratamentul acestei boli, estimându-se că, până în 2025, suma va fi de peste 25 de miliarde de dolari.

Cancerul - cu nenumărate forme și manifestări, de la creier la sân, la plămâni, colon, gât, stomac etc., boala canceroasă este responsabilă pentru milioane de decese pe an, la nivel mondial. Credeți sau nu, cert este că înaintarea în vârstă reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri de cancer. Cu un sistem imunitar slăbit, nu ne trebuie prea mult timp pentru a ne îmbolnăvi. Mai rău, se estimează că boala canceroasă va continua să fie una dintre problemele majore de sănătate a vârstnicilor în următoarele decenii. Adresați-vă medicului cel puțin o dată pe an pentru a vă evalua starea de sănătate.

Boala Alzheimer - este teribilă, incurabilă, ireversibilă, fiind cea mai frecventă cauză de demență în rândul persoanelor în vârstă. În Europa, aproximativ 10 milioane de oameni suferă de această boală, reprezentând a șaptea cauză de deces în statele cu venit național ridicat. Se estimează că până în 2025 numărul bolnavilor se va tripla, având în vedere tendințele demografice. Stimularea mentală - rezolvarea de integrame și cuvinte încrucișate, lectura etc. sunt modalități excelente de a ne păstra mintea întreagă și sănătoasă.

Diabetul zaharat - în general, diabetul și obezitatea merg mână în mână. De obicei, diabetul este cauzat de un regim alimentar precar și de un stil de viață sedentar. Cu toate acestea, anumite tipuri de diabet pot fi ereditare. Diabetul poate fi ținut sub control și gestionat relativ ușor, dar asta nu înseamnă că nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cei care suferă de diabet zaharat pot ajunge chiar la amputarea picioarelor dacă nu se tratează corect. Discutați cu medicul dumneavoastră și controlați-vă, riguros, glicemia. Reduceți porția de dulciuri și faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi pentru a scădea riscul apariției bolii.

Depresia - deși, adesea, ne gândim la anii “amurgului” ca la cei mai liniștiți și mai fericiți din întreaga noastră existență, ani în care ne bucurăm de tot ce are viața mai bun de oferit, din păcate, nu este întotdeauna cazul. La bătrânețe, problemele de sănătate nu sunt întotdeauna fizice, ele pot fi și mintale. Depresia în rândul vârstnicilor este o chestiune serioasă, care poate duce la moarte prematură. Fie că e situațională (provocată, de exemplu, de moartea unei persoane iubite) sau genetică, depresia este extrem de gravă.

Boli respiratorii - un sistem imunitar slăbit înseamnă riscul apariției a tot felul de boli respiratorii. Un proces atât de simplu precum respirația poate deveni extrem de anevoios dacă aveți astm sau bronșită. Ca și cum n-ar fi de ajuns, bolile respiratorii îi expun pe vârstnici la un risc crescut de pneumonie și gripă. Persoanele de vârsta a treia ar trebui să efectueze teste pulmonare de bază pentru a fi la curent cu starea de sănătate a căilor respiratorii.

Căzăturile - Dacă există un element comun pentru toate problemele de sănătate prezentate mai sus, acesta este, cu siguranță, organismul slăbit din cauza vârstei. Or, după cum lesne ne putem imagina, cu un corp slăbit, riscul de a cădea sau de a aluneca este destul de ridicat. Rezultatul poate fi mai mult decât un os rupt sau o vertebră afectată: căderile, în cazul vârstnicilor, pot deveni fatale.

Vestea bună este că multe probleme de sănătate legate de vârstă pot fi evitate printr-un regim alimentar adecvat și prin exerciții fizice. (sursa - usatoday.com)

Lasă un comentariu