9 OCTOMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU REDUCEREA DEZASTRELOR NATURALE

Distribuie pe:

“Cu toate invențiile și tehnologiile noastre, care ne fac viața mai ușoară decât a fost odată, este nevoie de un singur mare dezastru natural pentru a șterge toate acestea și a ne aminti că, aici, pe Pământ, suntem, încă, la mila naturii” - Neil deGrasse Tyson (astrofizician și specialist în comunicare științifică, cercetător asociat în cadrul Departamentului de astrofizică al Muzeului American de Istorie Naturală)

În fiecare secundă, un pământean e nevoit să fugă din calea urgiilor...

Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor a fost instituită în 1989, la inițiativa Adunării Generale a ONU, pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor și de reducere a dezastrelor, marcând modul în care oamenii și comunitățile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre și pentru conștientizarea gestionării riscurilor cu care se confruntă * Trăim într-o lume în care dezastrele naturale - uragane, tornade, inundații, alunecări de teren, cutremure etc. au devenit evenimente obișnuite * Numai într-un singur an (2012), peste 900 de astfel de fenomene au lovit întreaga planetă, jumătate din decese fiind cauzate de evenimente hidrologice, inclusiv inundații și alunecări de teren *

Într-un deceniu, din 2002 până în 2012, au fost înregistrate pagube de peste 1,7 trilioane de dolari, dezastrele naturale afectând aproximativ 2,9 miliarde de oameni de pe planetă * Numai în 2012, aproape 50% din decesele provocate de dezastre au fost cauzate de evenimente hidrologice, inclusiv alunecări de teren și inundații

* Uraganele pot atinge viteze ale vântului de peste 300 de kilometri pe oră și, adesea, pot dezlănțui pese 8 trilioane de litri de ploaie într-o zi, provocând inundații masive și furtuni de vânt puternice * Din 2008, se estimează că 26,4 milioane de persoane au fost strămutate din casele lor, din cauza unor catastrofe naturale, ceea ce înseamnă că, în fiecare secundă, un pământean e nevoit să fugă din calea urgiilor.

* La 30 iunie 1908, o explozie uriașă, cu amploarea unui cutremur de 5 grade a zguduit Siberia (Tunguska). Martorii spun că au văzut un cerc de foc pe cer, copaci doborâți la pământ, clădiri clătinându-se, oameni “aruncați” la câțiva kilometri distanță. Multe animale au fost ucise în explozie, dar nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești. Fenomenul a fost atribuit exploziei unui meteorit.

* Cutremurul de la Valdivia (cunoscut și sub numele de Marele cutremur chilian) din 1960 este, până în prezent, cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată. Acesta a fost evaluat 9,5 pe scara Magnitude Moment și a generat un tsunami care a provocat pagube pe o rază de peste 10.000 de kilometri.

* Durează aproximativ 5 secunde pentru ca o avalanșă să atingă viteza de 80 km/h. Rata de supraviețuire a victimelor salvate în primele 18 minute este de peste 91%. În cazul salvărilor între 19-35 de minute, ratele de supraviețuire scad la 35%. Câinii joacă un rol important în localizarea persoanelor care sunt îngropate sub zăpadă.

* Lanțul de vulcani cu potențial seismic din jurul Oceanului Pacific este cunoscut sub numele de Inelul de Foc. Aproximativ 90% din cutremure au loc de-a lungul Inelului care cuprinde 75% din toți vulcanii activi de pe Pământ

* În 1931, China a fost “asediată” de inundații devastatoare, care au provocat moartea a până la 3,7 milioane de oameni. Evenimentul a afectat peste 51 de milioane de oameni și rămâne cel mai grav dezastru natural din istorie.

* În noaptea de 21 august 1986, un nor alb, de joasă altitudine, s-a așezat peste Lacul Nyos din Camerun. Norul a fost creat printr-o eliberare de dioxid de carbon, în fundul lacului, care a plutit peste un sat din apropiere, unde a ucis în jur de 1700 de oameni.

* Cea mai mare erupție vulcanică înregistrată vreodată a fost cea a Muntelui Tambora, de pe insula Sumbawa (Indonezia), în 1815. Cenușa vulcanică s-a dispersat în întreaga lume, ducând la scăderea temperaturilor globale și la compromiterea aproape în totalitate a recoltelor, eveniment cunoscut ulterior drept “Anul fără vară - 1816”.

* Vulcanul Kilauea din Hawaii este cel mai activ vulcan de pe Pământ. Erupe continuu, începând cu 3 ianuarie 1983.

* Dintre toate dezastrele naturale, cutremurele sunt cele mai imprevizibile și cele mai distructive. Cercetătorii pot anticipa, cu aproximație, unde vor avea loc cutremurele, dar încă nu există metode științifice de a prezice exact când se vor produce.

* În 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9,0, de pe coasta Japoniei, a provocat un tsunami de amploare în nordul țării. Fenomenul a dezactivat alimentarea cu energie electrică și răcirea a trei reactoare nucleare din uzina de la Fukushima, declanșând un accident nuclear. Cutremurul a afectat și viteza de rotație a Pământului, scurtând lungimea unei zile cu 1,8 microsecunde.

* În 1812, o serie de cutremure, în apropiere de Missouri, au făcut ca solul de sub fluviul Mississippi să se umfle și fluviul să curgă, un timp, în sens invers. Unii au pus întâmplarea pe seama un zeului numit Șarpele Tie, care se răsucea pe sub pământ. Se crede că animalele sunt capabile să simtă vibrațiile pământului înainte de un cutremur: păsările, câinii, pisicile și elefanții fug din zonă, chiar înainte ca dezastrul să lovească din plin.

* Cea mai mare groapă naturală înregistrată vreodată s-a format în mai 1981, în Winter Park, Florida. Lată de aproape 200 de metri și adâncă de 30 de metri, ea a “înghițit” o casă cu 3 dormitoare, 5 mașini Porsche, porțiuni din două străzi și piscina de dimensiuni olimpice din oraș.

* Niciun uragan nu a traversat vreodată Ecuatorul, din cauza unei proprietăți ce ține de legile fizicii, cunoscută sub numele de efectul Coriolis, respectiv forța care creează mișcarea de rotație a uraganului. Uraganele se rotesc în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică, și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică. Acest efect face ca uraganele să se îndepărteze de Ecuator, pe măsura ce cresc în intensitate.

* În 1859, a avut loc cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată. O asemenea furtună este cauzată de stratul exterior al Soarelui, care emană o cantitate masivă de radiații către Pământ. Evenimentul Carrington (după numele astronomul britanic Richard Carrington), a provocat tulburări care au deteriorat sistemele de telegraf din întreaga lume. Furtuna a trecut în câteva zile, dar, dacă s-ar produce în zilele noastre, ar putea perturba telecomunicațiile din întreaga lume și ar provoca pagube de miliarde de dolari.

* Furtuna de gheață din 1998 a fost una dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria canadiană. În Quebec, Ontario și unele țări nord-estice, straturi de ploaie înghețată au îmbrăcat totul cu o gheață groasă și grea, provocând pagube extraordinare. Câteva milioane de oameni au rămas fără curent electric săptămâni întregi.

* Dacă vulcanul Yellowstone Caldera ar erupe din nou, efectul ar fi atât de devastator, încât ar provoca schimbări de temperatură ce ar duce la foamete. Cel mai devastator efect ar fi cenușa risipită de vânt. Tot ceea ce se află la 800 de kilometri distanță de Yellowstone, ar putea fi acoperit cu straturi groase de cenușă. O astfel de “super erupție” ar fi catastrofală: cantități mari de gaze, cum ar fi dioxidul de sulf - care formează un aerosol cu sulf, ce absoarbe lumina soarelui și reflectă o parte din acesta înapoi în spațiu - ar duce la o răcire a climei ce poate dura până la un deceniu. Schimbarea climatică temporară ar putea modifica modelele de precipitații și, împreună cu înghețurile severe, poate provoca pierderi de recolte, de cultură și foamete. (surse și foto - livescience.com, factinate.com. regencydrt.com)

 

Lasă un comentariu