PESTE 10% DIN PRODUCȚIA MONDIALĂ DE ALIMENTE… SE PIERDE PE DRUM

Distribuie pe:

Aproximativ 14% din producția mondială de alimente, echivalentul a aproximativ 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare și comercializare, iar Asia Centrală și de Sud, America de Nord și Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Potrivit FAO, o mai bună stocare la rece și o infrastructură îmbunătățită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale și ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

„Mă întreb în mod frecvent cum putem permite ca alimentele să fie aruncate când peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Asia Centrală și de Sud are cel mai mare procent de pierdere de alimente, 20%, urmată de America de Nord și Europa cu peste 15%. La polul opus sunt Australia și Noua Zeelandă, unde doar aproximativ 6% din alimente sunt pierdute între recoltare și comercializare.

Potrivit FAO, consumatorii irosesc și ei cantități mari de alimente. Până la 37% din produsele de origine animală și o cincime din fructe și legume sunt irosite după ce au fost achiziționate, se arată în raport. Țările bogate au un nivel mai mare de risipă din cauza unei durate mai mici de viață la raft a produselor, în timp ce țările sărace se confruntă cu probleme ce țin de climă sau calitatea infrastructurii.

Reducerea pierderilor de alimente este o provocare pentru că este nevoie de mai multe informații pentru a lua măsuri eficiente, susține FAO. Chiar și așa, o mai bună stocare la rece ar putea fi esențială, la fel ca și o bună infrastructură și logistică.

 

Lasă un comentariu