S.O.S - SALVAȚI APICULTURA!

Distribuie pe:

În România sunt înregistrați 40.000 de apicultori cu 900.000 familii de albine, locul 4 în Europa la capitolul zestre apicolă. În județul Mureș sunt 1.200 de apicultori cu 70.000 familii de albine, din care în Asociația Crescătorilor de Albine din România, Filiala Mureș, cea mai puternică asociație profesională din județ, sunt 500 de membri cotizanți și 30.000 de familii de albine.

Apicultura din România trece printr-o criză gravă, pricinuită de condițiile meteorologice nefavorabile din perioada culesului la rapiță, salcâm și, în toamnă, - la fânețe naturale. În plus, valorificarea produselor apicole lasă de dorit. Speranțe se pun în programul “Mierea în școli”, care se va pune în practică începând cu 1 ianuarie 2020, prin care școlarii vor primi câte un borcan de miere lunar. Prin acest program vor fi încurajați producătorii români de miere să livreze anual 3.000 de tone.

Dincolo de aspectul comercial, apicultura prezintă o importanță deosebită, prin faptul că menține echilibrul ecologic și al biodiversității, întrucât 84 la sută dintre speciile de plante și 76 la sută din producția alimentară a Europei depind de polenizarea efectuată de albine. Polenizarea plantelor cu ajutorul albinelor reprezintă cea mai mare contribuție agricolă la nivel mondial, influențând cu 35 la sută producția agricolă globală. Sunt zone în lume unde albinele au dispărut datorită aplicării necontrolate de pesticide. Prin întreținerea și dezvoltarea familiilor de albine, apicultorii au un rol deosebit de important, întrucât albinele sunt un indicator al calității mediului. De reținut că pierderile din timpul toamnei și iernii contribuie la scăderea coloniilor de albine și la scăderea producției de miere, până la 50 la sută, chiar la 100 la sută dacă nu se intervine cu măsuri pentru diminuarea factorilor de stres provocați de Varroa destructor, gândacul mic de stup, loca americană și viespea, precum și agenții patogeni - nosemoza, impactul anumitor substanțe active din pesticide, schimbările climatice, degradarea mediului și dispariția progresivă a plantelor cu flori. Utilizarea pesticidelor în schemele de tratamente, începând cu tratarea semințelor cu substanțe din gama neonicotinoidelor, erbicidarea solului cu gliphosat, tratarea culturilor agricole în perioada de vegetație, inclusiv în faza de înflorire a plantelor entomofile, fără a fi utilizate substanțe selective față de polenizatori, suprafețe cultivate exclusiv cu cereale, cu floarea soarelui din soiuri fără atractivitate față de albine, au micșorat alarmant sursele de hrană pentru albine. Mortalitatea alarmantă în rândul albinelor, declinul familiilor de albine va avea un impact negativ profund asupra agriculturii, securității alimentare, biodiversității și mediului înconjurător.

Într-o lume tot mai bolnavă, intoxicată cu produse chimice de sinteză, produsele stupului și resursele nutritive pe care acestea le reprezintă sunt extraordinare. Pentru a veni în sprijinul apicultorilor mureșeni cu informații utile, ACA Mureș organizează în fiecare toamnă dezbateri pe tema salvării albinelor. Anul acesta, în 7 noiembrie, în Sala de conferințe a Colegiului Agricol Traian Săvulescu din Târgu-Mureș, va avea loc un Simpozion științific cu tema “Prezent și viitor în apicultură”. Cu această ocazie, specialiști de marcă vor conferenția despre problemele arzătoare din acest domeniu. Pe lângă apicultori, pot participa și mureșenii interesați de apicultură și de produsele miraculoase ale stupului, dacă se înscriu la magazinele Apicola din județ, până la data de 30 octombrie. Mai amintim și faptul că, tot din dorința de a conștientiza populația despre importanța economică și biologică a acestui sector, la sediul ACA Mureș sunt organizate cursuri autorizate de calificare în meseria de apicultor.

Apicultorii mureșeni trag un semnal de alarmă, un S.O.S, în ceasul al doisprezecelea, despre situația care pune în pericol apicultura din România.

 

Lasă un comentariu