Atenție, primari! S-a dat anunțul privind înscrierile în programul AFM pentru înființarea, extinderea sau modernizarea rețelelor de apă și canal

Distribuie pe:

Primăriile se pot înscrie, în perioada 5 aprilie - 6 mai 2024, în programul ce vizează realizarea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate, pentru care a fost alocat un buget de 1,5 miliarde de lei, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

Derularea ediției din acest an a programului de realizare a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate - apă-canal va avea loc în perioada 5 aprilie 2024, ora 10.00 - 6 mai 2024, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului.

Înscrierea în cadrul acestei sesiuni se va face prin intermediul aplicației informatice AFM, în limita a 200% din bugetul alocat sesiunii.

Potrivit sursei citate, programul ce are alocat un buget de 1,5 miliarde de lei are caracter multianual și se desfășoară la nivel național, pe regiuni. Regiunii Centru din care fac parte județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu s-a alocat un buget de 178.788.369 lei.

În cadrul programului se finanțează tipurile de investiții care vizează atât înființarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, cât și extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și sistemelor de canalizare existente.

Finanțarea se acordă din fondurile alocate regiunilor, în funcție de categoria UAT din care face parte solicitantul, după cum urmează: 12 milioane de lei (cu TVA) - pentru UAT cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori; 20 milioane de lei (cu TVA) - pentru UAT cu o populație cuprinsă între 5.000 - 10.000 de locuitori; 30 milioane de lei (cu TVA) - pentru UAT cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori. Totodată, în cazul județelor și asocierilor fără personalitate juridică, finanțarea se acordă în funcție de numărul și categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare.

AFM precizează că un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât și lucrări destinate sistemelor de canalizare.

Lasă un comentariu