A ÎNCEPUT RESTAURAREA CETĂȚII DE REFUGIU DIN SASCHIZ, CARE DATEAZĂ DIN SECOLUL XIV

Distribuie pe:

Primăria comunei Saschiz a anunțat, miercuri, că a început organizarea de șantier pentru restaurarea Cetății de Refugiu din secolul XIV și că din cauza existenței pericolului de accidentare, obiectivul turistic nu mai este vizitabil până la finalizarea lucrărilor.

Lucrările de restaurare a Cetății de Refugiu din secolul al XIV-lea, cunoscută și sub denumirea de Cetatea Țărănească, au o valoare totală de aproape 8,5 milioane de lei, sunt estimate să dureze 24 de luni și vizează redarea circuitului turistic a acestui edificiu, un monument istoric amplasat în situl rural Saschiz și care se află în patrimoniul UNESCO.

Comuna Saschiz a reușit, în anul 2017, să încheie contractul de finanțare pentru proiectul “Restaurarea cetății de refugiu secolul XIV din Saschiz, județul Mureș'' cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar.

Contractul de finanțare a fost semnat în 26 mai 2017, iar termenul inițial de implementare a proiectului era data de 10 decembrie 2019, însă din cauza procedurilor birocratice, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în luna iulie a acestui an.

Prin acest proiect, Primăria Saschiz urmărește, conform reprezentanților acesteia, restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor sale istorice și artistice, realizarea și distribuirea de materiale de informare și publicitate pentru a evidenția valorile reprezentate de clădire, realizarea unor activități de marketing și de promovare turistică a obiectivului de patrimoniu și digitizarea acestuia.

Din valoarea totală de 8.490.911,23 lei a proiectului, 8.257.753,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, iar diferența este valoarea contribuției proprii eligibile a beneficiarului.

Cetatea Țărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în același timp și pentru păstrarea alimentelor, întrucât asigura un regim termic adecvat.

Ridicarea acestei cetăți a început în anul 1347 de către șapte comunități, are formă de navă și se întinde pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați.

Legendele spun că orice negustor care trecea prin Saschiz era obligat să ducă un car de piatră până sus pe deal. De altfel, în jurul Cetății Țărănești din Saschiz s-au țesut de-a lungul vremii mai multe legende, iar una spune că din cetate ar exista un gang secret, subteran, care face legătura cu biserica evanghelică din centrul satului.

În ultimii ani, starea de degradare a zidurilor cetății s-a accentuat și, pe lângă faptul că punea în pericol securitatea turiștilor, exista riscul distrugerii acestui important monument istoric.

Până în anul 2012, Primăria Saschiz a avut un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, a fost alocată o sumă de bani, au fost obținute toate avizele, inclusiv de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, însă proiectul de reabilitare nu a mai putut fi continuat, fiind blocat la nivelul Guvernului.

Patrimoniul UNESCO în județul Mureș include, pe lângă situl săsesc format din Cetatea Țărănească și Biserica fortificată din Saschiz, și Centrul istoric Sighișoara, construit în secolele XIII-XIV.

 

Lasă un comentariu