AL ȘASELEA TRANSPLANT DE CORD REALIZAT LA TÂRGU-MUREȘ, PRINTR-O INTERVENȚIE DE PESTE 10 ORE

Distribuie pe:

O echipă de specialiști condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș, profesor doctor Horațiu Suciu, a efectuat, luni, al șaselea transplant de cord din acest an, din România, o intervenție care a durat mai bine de 10 ore.

“Am încheiat o intervenție chirurgicală de transplant cardiac, la un bărbat de 42 de ani, din București, aflat într-o stare extrem de gravă de insuficiență cardiacă. Practic, cu spitalizări repetate, la intervale de sub o lună, pacientul avea nevoie de internări pentru a fi compensat, fiind într-o stare avansată de insuficiență cardiacă. Acest cord a venit ca o șansă pentru ași putea să-și continue viața. Cordul a venit de la Baia Mare a fost prelevat de o echipă din centrul nostru și a fost transportat cu un avion SMURD. Evoluția este încurajatoare, sperăm în continuare să fie bună. A fost o intervenție care a durat destul de mult, mai mult decât de obicei, a durat mai mult de 10 ore. Dar suntem optimiști într-un rezultat bun. Nu trebuie să uităm că în aceste situații sunt pacienți aflați la limita supraviețuirii și care trebuie să suporte astfel de intervenții pentru a avea o șansă la viață. Este al șaselea transplant din acest an, este o cifră care ne menține în continuare în acea zonă între 6 și 10 transplanturi pe an. Nu cred că mai are rost să spunem că este foarte puțin pentru o țară, pentru un centru este acceptabil, dar e mult sub posibilitățile noastre, ne-am dori să facem mai multe, pentru că pe listele noastre sunt mulți pacienți, foarte mulți tineri cu astfel de patologii amenințătoare de viață, care trebuie soluționate prin aceste intervenții”, a declarat dr. Suciu, la finalul intervenției.

Bărbatul de 42 de ani, transplantat luni, a fost întâlnit în urmă cu câteva zile de către dr. Horațiu Suciu într-un spital din București, unde era internat în stare gravă, cu puține șanse de transplant, având o grupă foarte rară de sânge, însă doar după câteva zile a fost prelevat un cord compatibil cu grupa sangvină a acestuia.

“Fiind o grupă rară de sânge, nu poate primi decât de la grupa lui sânge. Nu am avut de foarte mult timp acest tip de cord din grupa respectivă. (...) Întâmplarea face că, fiind în vizită într-un spital

din București, l-am văzut, era internat pentru o decompensare.

Întâmplarea a făcut ca numai după câteva zile să vină acest cord”, a spus doctorul.

Potrivit medicului Horațiu Suciu, cordul a fost prelevat la spitalul din Baia Mare, care, susține el, a dovedit că a înțeles importanța donării de organe și a făcut mari progrese, atât în ceea ce privește identificarea donatorilor, cât și în privința îngrijirii lor.

“Avem doar cuvinte de laudă la adresa colegilor de la Baia Mare. (...) Familia, întotdeauna am menționat această jertfă, tragedia lor a salvat aceste vieți. Este un confort mic, dar el există, că o parte din cel drag continuă să trăiască în trupul altuia și sper ca acest lucru să fie o mângâiere pentru suferința lor”, a afirmat dr. Horațiu Suciu.

Părinții pacientului transplantat, care au așteptat cu răbdare ieșirea medicilor din blocul operator, au mulțumit familiei bărbatului de la care a provenit inima, care a fost de acord cu donarea de organe și și-au exprimat întreaga compasiune.

“Familia care a fost de acord să doneze acest organ - ne pare rău pentru ei, prin ce trec. Ziua aceasta a fost îngrozitoare. (...) De patru ani suferă de această boală, dar s-a tot agravat. (...) Cel mai rău a început să se simtă din luna mai, am tot sperat, până la urmă... Ne-a spus doctorul să așteptăm, fiindcă primele două-trei zile sunt cele mai critice. Nu poți să îți pierzi speranța, dacă ai pierdut speranța, ai pierdut tot. (...) Cel mai greu pentru el a fost să stea acasă, să nu mai lucreze. Poate dacă ai o vârstă mai înaintată accepți mai ușor, dar pentru el a fost un șoc. A fost o operație foarte lungă, dar am sperat tot timpul, nu am crezut că lucrurile vor avea o altă întorsătură, pentru că noi, ca părinți, nu avem voie să gândim altfel”, au spus părinții.

 

Lasă un comentariu