“REGHINUL CULTURAL STUDII ȘI ARTICOLE XII”

Distribuie pe:

Apărut în 1982, sub egida Bibliotecii Municipale “Petru Maior”, “Reghinul cultural” reprezintă o contribuție la redescoperirea și diseminarea bogatei și valoroasei moșteniri istorice și spirituale multiculturale a localității noastre, care, împreună cu volumele care au urmat, au dus pretutindeni renumele “orașului de pe deal”. Marți, 29 octombrie 2019, biblioteca reghineană a lansat, sub coordonarea prof. dr. Florin Bengean, REGHINUL CULTURAL STUDII ȘI ARTICOLE XII, volum care continuă tradiția memorabilelor volume din această serie.

Evenimentul moderat de prof. dr. Florin Bengean s-a desfășurat în cadrul intim al sălii de lectură și s-a bucurat de prezența a numeroși oameni de cultură, preoți, profesori, jurnaliști, scriitori, istorici, bibliotecari. Despre această carte au susținut alocuțiuni, comunicări, expuneri primarul municipiului Reghin, ec. Maria Precup, care, împreună cu Primăria și Consiliul local Reghin, a sprijinit realizarea acestui volum, precum și renumiți oameni de cultură. Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației culturale “Vasile Netea”, a adus un omagiu inițiatorului acestei serii de volume, care de zeci de ani stimulează interesul pentru istoria multiseculară a Reghinului, Marin Șara, trecut recent în eternitate. În continuare, domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș, a subliniat importanța acestui volum coordonat de biblioteca municipală, susținerea de către aceasta a acțiunilor culturale locale și implicarea sa în viața cultural-socială a municipiului Reghin. Despre importanța acestui volum a vorbit și prof. dr. Valentin Marica, despre care, citându-l pe poetul Ioan Alexandru, spunea că este “pasărea albă a bucuriei”. În încheiere, cunoscutul scriitor toplițean, Ilie Șandru, a făcut un emoționant periplu printre amintirile despre personalitățile evocate în volum.

Apărut din statornicul interes al autorilor pentru cunoașterea trecutului său și din prețuirea faptelor și valorilor înaintașilor, pe care noile generații le îmbogățesc, “Reghinul cultural” înnobilează și înfrumusețează viața reghinenilor conferind personalitate municipiului, într-o lume aflată în permanentă schimbare. La demersul întreprins pentru cunoașterea și reconstituirea cât mai riguroasă a moștenirii Reghinului și a Văii Superioare a Mureșului și-au adus contribuția numeroși cercetători, istorici, oameni de cultură care și-au unit eforturile pentru a publica această valoroasă serie de volume, care speră să devină un anuar al bibliotecii.

Prin personalitățile de marcă pe care le-a dat de-a lungul timpului, prin istoria, cultura, tradițiile și bogata sa spiritualitate, Reghinul continuă să reprezinte o vatră de cultură și civilizație pentru întregul popor român.

 

Lasă un comentariu