MUREȘENCE PREMIATE ÎN CADRUL GALEI “TEZAUR UMAN VIU”

Distribuie pe:

Un număr de 38 de creatori și păstrători ai valorilor tradiționale românești, care au obținut titlul onorific de Tezaur Uman Viu în ultimii trei ani, au primit marți distincțiile oferite de Ministerul Culturii într-o gală organizată la Pitești, conform unui comunicat de presă dat publicității de Consiliul Județean Argeș.

Ministerul Culturii și Consiliul Județean Argeș, prin Centrul de Cultură și Arte, au organizat marți Gala Tezaure Umane Vii 2022, scopul evenimentului fiind acela de a-i celebra și premia pe cei care au obținut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 și 2022.

“Gala Tezaure Umane Vii 2022 este o ediție complexă, care reunește titlurile acordate în ultimii trei ani. Gazdele noastre, Consiliul Județean Argeș, s-au străduit să ofere nu numai o zi, ci o întreagă suită de manifestări. (...) Toate momentele din această zi se vor regăsi într-un volum semnificativ pentru ceea ce înseamnă reunirea a trei ani de Tezaure Umane Vii”, a declarat prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin, președinta Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, citată în comunicatul de presă.

Din partea Ministerului Culturii a participat subsecretarul de stat Costel-Cristian Lazăr. “Îmi face o mare plăcere să mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră, fiindcă (...) Argeșul este o zonă privilegiată de Dumnezeu. Este locul unde a descălecat Radu Negru Vodă și pentru mine, ca profesor de Istorie, această zonă este una specială. Vă transmit din partea ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, cele mai calde mulțumiri și prețuirea domniei sale pentru ceea ce ați făcut dumneavoastră în viață, fiindcă o țară nu este bogată neapărat prin bogățiile materiale, ci mai ales dacă are valori spirituale pe care le păstrează și le duce mai departe”, a spus Costel-Cristian Lazăr.

Printre cei 38 de laureați ai Galei Tezaure Umane Vii 2022 se numără și doi reprezentanți ai județului Mureș: Maria Bucin Crișan (Sânmihai de Pădure) la secțiunea Spiritualitate și Margareta Nagy (Chendu) secțiunea - Prelucrarea lemnului - împletitul vegetalelor.

Programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoașterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

Redacția

sursa foto: iulian praja/Facebook și Ardeal Tv

Lasă un comentariu