NARCISIȘTII SUNT “OAMENI GROAZNICI”, DAR MAI FERICIȚI...

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu coordonat de un grup de cercetători irlandezi, narcisiștii, tocmai prin faptul că își dau o importanță prea mare, obțin de fapt un avantaj important din această trăsătură de personalitate, deoarece beneficiază de tărie mentală, sunt mai puțin stresate și mai puțin vulnerabile în fața riscului de depresie, în raport cu ceilalți oameni.

Sindromul personalității narcisiste caracterizează acea persoană care crede că există anumite motive speciale care o fac să fie diferită, mai bună sau mai meritorie decât ceilalți oameni.

Narcisiștii se pot supăra dacă oamenii nu le recunosc aparentele realizări, detestă succesul altor oameni și se supără dacă cei din jur își pun propriile nevoi înaintea nevoilor lor. Însă narcisiștii pot avea și o stimă de sine scăzută și pot fi descriși, în anumite situații, ca fiind oameni vulnerabili.

“Narcisismul face parte din tetrada întunecată a personalității umane, alături de machiavelism, psihopatie și sadism”, a declarat Kostas Papageorgiou, profesor la Facultatea de Psihologie din cadrul Queen's University din Belfast.

“Există două dimensiuni principale ale narcisismului - grandoarea și vulnerabilitatea (...) Narcisiștii vulnerabili sunt înclinați să fie mai defensivi și observă comportamentul celor din jur cu ostilitate, în timp ce narcisiștii care suferă de mania grandorii dețin adeseori un simț exagerat al propriei importanțe și sunt preocupați de statut și de putere. Indivizii din spectrul trăsăturilor întunecate, așa cum este cazul narcisismului, adoptă comportamente riscante, au păreri nerealiste despre superioritatea lor, sunt supraîncrezători în ei înșiși, prezintă puțină empatie față de ceilalți și au rareori sentimente de rușine sau de vină”, a explicat cercetătorul.

Trei studii asociate acestei cercetări au fost realizate pe un eșantion total de peste 700 de persoane, autorii descoperind că narcisismul bazat pe grandoare sporește tăria mentală, care alungă simptomele depresiei.

Lasă un comentariu