BACTERIA CARE “PÂNDEȘTE ÎN TĂCERE”

Distribuie pe:

Bacteria care cauzează tuse convulsivă poate rămâne ascunsă în nasul sau gâtul persoanelor sănătoase și se poate răspândi “în tăcere”, conform unui studiu efectuat de o echipă de cercetători britanici. Capacitatea bacteriei de a sta ascunsă face ca persoanele purtătoare să transmită, fără să știe, infecția altor persoane, ceea ce poate conduce la izbucnirea unor focare sporadice ale acestei afecțiuni, au constatat medicii de la University Hospital Southampton (UHS).

Tusea convulsivă, cunoscută și sub denumirea pertussis, este o infecție bacteriană deosebit de contagioasă, ce se răspândește prin particule eliminate prin tuse și strănut, de o persoană infectată, și provoacă episoade de tuse repetată, ce pot dura două, trei sau mai multe luni.

În fiecare an, circa 16 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate, în special în țările în curs de dezvoltare. În rândul copiilor, boala cauzează anual aproximativ 200.000 de decese ce pot fi prevenite.

Oamenii de știință de la UHS, conduși de profesor Robert Read, au administrat bacteria Bordetella pertussis, prin intermediul picăturilor nazale, unui număr de 34 de voluntari care au fost apoi monitorizați timp de 17 zile, concluzia fiind aceea că ei au putut fi infectați în condiții de siguranță, fără a dezvolta simptome și au scăpat apoi de bacterie în două zile.

“Studiul demonstrează că bacteria care cauzează tuse convulsivă poate pândi în tăcere în nasul și gâtul membrilor sănătoși din cadrul comunității, lucru extrem de important, pentru că explică de ce asistăm la focare episodice de tuse convulsivă în întreaga lume, cu efecte grave în cazul persoanelor care nu sunt vaccinate sau care s-au vaccinat cu mult timp în urmă'“, a explicat prof. Robert Read.

Cei de la UHS a atras atenția că vaccinul antipertussis nu oferă protecție pe tot parcursul vieții și este, în prezent, mai puțin eficient decât era în urmă cu 15 ani: “De aceea, descoperirea realizată în Southampton este atât de importantă - înseamnă că bacteria se poate răspândi de la o persoană la alta, în tăcere, și poate cauza îmbolnăviri în cazul celor care nu sunt imuni, printre aceștia numărându-se bebeluși și persoane nevaccinate”.

Lasă un comentariu