Cum le putem răspunde oamenilor aroganți...

Distribuie pe:

Cu toții am întâlnit persoane arogante, care nu de puține ori ne lasă fără replică, ne blochează cu disprețul lor față de ceilalți și ne indispun cu ușurință.

Însă, psihologii ne sfătuiesc să nu ne lăsăm intimidați de astfel de persoane, dimpotrivă, să le dăm riposta cuvenită, dictată de propria educație, de cumsecădenie și de capacitatea de autoapărare, fără jigniri, totul pentru a nu ne lăsa umiliți și a ne pierde respectul de sine.

Persoanele arogante consideră că sunt deosebite și unice, de aceea pot fi înțeleși doar de oamenii cu un statut social înalt și special. Au nevoie de admirație excesivă, sunt siguri că totul trebuie să se întâmple doar așa cum își doresc sau presupun ele, profită de alții pentru a-și atinge scopurile personale și sunt incapabile să recunoască sau să identifice sentimentele și necesitățile altora.

Iată cum ne sfătuiesc specialiștii să îi înfruntăm astfel de oameni, prin fraze simple și de impact.

Ce vă face să gândiți astfel? - Această frază va ajuta o persoană arogantă să înțeleagă că este prizonierul unor stereotipuri, că nu este obiectivă, iar în consecință trebuie să înceteze să se comporte și să vorbească... de sus. Va conștientiza că vorbește lucruri urâte și va înceta să își mai expună astfel de gânduri doar atunci când va fi atenționat că ceea ce spune nu este corect.

Vai, vai, ce rușine! - Dacă sunt atinse sentimentele dvs. sau ale altcuiva, spuneți-i direct acest lucru. Ofensele și insultele nu trebuie tolerate. Această exclamație îl va face pe arogant să înțeleagă câtă suferință vă provoacă.

Și mama mea, la fel... - Cu siguranță, persoana arogantă delimitează oamenii conform unor criterii proprii, încercând să avanseze prin înjosirea altor persoane. Puteți opri aceste discuții negative, sugerând că unul dintre apropiații dvs. (de exemplu, mama, cea mai iubită ființă din viața fiecăruia) este exact la fel ca acea persoană despre care vorbește urât. Astfel, îl faceți să înțeleagă că aceste cuvinte sunt o insultă pentru dvs. și nu veți tolera ofensele. Ulterior, cel mai probabil, arogantul își va cere scuze.

Știți că există și alte păreri? - Fiecare are dreptul la propria părere, dar persoanele arogante trebuie să înțeleagă că nu le sunt permise comentariile negative la adresa altor persoane.

Prin ce sunteți mai bun? - Arogantul consideră că este mai bun decât ceilalți. Cereți să vă explice de ce trebuie să aveți o atitudine diferită față de el. Veți auzi niște explicații foarte interesante, dar cel mai probabil va începe să se eschiveze de la un răspuns. Persoana arogantă va fi pusă într-o situație incomodă dacă veți accentua că nu este cu nimic mai presus decât alții.

Aș fi recunoscător dacă acestea ar fi ultimele cuvinte rostite pe tema dată - Puneți punct discuțiilor persoanei arogante, când este cazul, la fel de categoric, precum vorbește și ea. Această frază va ajuta să înceteze ofensele. Persoana arogantă se aude doar pe ea, de aceea trebuie să puneți capăt acestor discuții într-un mod direct, pe care să îl înțeleagă.

Dar, mai tăceți odată! - Cea mai simplă metodă de a înceta o discuție cu o persoană arogantă este să plecați. O frază dură rostită la final îl va pune pe gânduri și îl va lăsa cu gura căscată.

Sunt sigur că nu ați avut intenția să sune atât de arogant, nu-i așa? - Această formulare îi permite unei persoane arogante să se corecteze, deoarece are posibilitatea să răspundă că nu a vrut să fie dur și arogant. În același timp, aceste cuvinte vor semnaliza că nu îi încurajați această atitudine de înjosire a altor oameni.

Sper că înțelegeți cât de arogant sunteți - Subliniați că nu agreați acest comportament inacceptabil. Psihologii, specializați în studierea caracterului, menționează că persoanele modeste nu sunt preocupate de propria persoană, iar cele arogante au o părere exagerată despre sine. Persoanelor arogante le este caracteristică manipularea altora. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu