ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

VLADIMIR PUTIN ÎNCURAJEAZĂ UNGARIA SĂ SE ALĂTURE PROIECTULUI GAZODUCTULUI DIN TURKMENISTAN, ALTERNATIVĂ LA TRANSPORTUL PRIN UCRAINA

Rusia ar aprecia participarea Ungariei la proiectul gazoductului din Turkmenistan, care ar constitui o alternativă la ruta de transport prin Ucraina, a declarat președintele Vladimir Putin miercuri, la Budapesta. “Proiectul este interesant pentru Ungaria din punctul de vedere al securității energetice”, a arătat liderul de la Kremlin, într-o declarație citată de DPA.

Gazoductul ar urma să transporte gaz din Rusia către Turcia, pe sub Marea Neagră, și în continuare prin Bulgaria și Serbia, către Ungaria. Sectoarele din cele două țări balcanice urmează să fie finalizate anul viitor.

După întâlnirea cu Putin, premierul ungar Viktor Orban a afirmat într-o conferință de presă că țara sa ar fi interesată de diversificarea rutelor de transport pentru gaze. “Dacă gazul rusesc vine doar prin Ucraina, nu este bine pentru Ungaria. Nu ne place să fim dependenți de nicio țară unică de tranzit”, a spus el.

Gazoductul din Turkmenistan a fost un subiect central al vizitei președintelui rus la Budapesta, dedicată extinderii legăturilor economice. Ungaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, are relații bune cu Rusia și în același timp este angajată într-o dispută cu Ucraina privind drepturile minorității ungare.

Putin și Orban au discutat și despre relațiile Moscovei cu Occidentul. Prim-ministrul ungar a oferit sprijinul țării sale pentru ameliorarea situației. “Este în interesul nostru să existe relații mai bune între NATO și Rusia. Experiența ne-a arătat că Ungaria pierde ori de câte ori relațiile între vestul și estul Europei sunt proaste”, a declarat el.

Budapesta are o atitudine față de Moscova diferită de cea adoptată de UE după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. Oficialii ungari au criticat sancțiunile impuse de la Bruxelles în urma ocupației ruse din Ucraina. Putin și Orban s-au întâlnit de 10 ori după ce liderul conservator al Ungariei și-a preluat mandatul de premier, în 2010; președintele rus a făcut patru vizite la Budapesta.

 

SUA: PENTAGONUL DEZVĂLUIE PRIMELE IMAGINI ALE OPERAȚIUNII MILITARE ÎN CARE A MURIT ABU BAKR AL-BAGHDADI

Pentagonul a dezvăluit miercuri mai multe detalii despre operațiunea de la sfârșitul săptămânii trecute în care a murit liderul grupării jihadiste Stat Islamic Abu Bakr al-Baghdadi, inclusiv o înregistrare video declasificată în care se poate vedea intrarea trupelor speciale americane în incinta complexului în care se ascundea șeful grupării jihadiste, informează dpa și AFP.

În cadrul unei conferințe de presă, Pentagonul a difuzat mai multe fotografii și extrase video în care se poate observa cum un număr de aproximativ zece persoane se apropie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de incinta complexului din Barisha, un sat din nord-vestul Siriei.

Generalul Kenneth McKenzie a informat, cu această ocazie, că trupele speciale au ucis patru femei și un bărbat în timpul operațiunii, după ce aceștia au început să tragă asupra unor elicoptere americane care luau parte la asalt.

Generalul McKenzie a informat că 11 copii găsiți în clădire au fost luați în custodie și se află în siguranță. El a rectificat unele informații, precizând că în momentul în care al-Baghdadi s-a detonat și-au pierdut viața doi copii și nu trei, așa cum fusese anunțat inițial. Nu se cunoaște cu exactitate vârsta celor doi copii uciși, dar se presupune că nu aveau mai mult de 12 ani.

McKenzie a mai spus că al-Baghdadi “s-a târât într-o gaură împreună cu doi copii și s-a detonat”, dar a refuzat să facă alte comentarii în legătură cu ultimele clipe din viața liderului jihadist.

După ce al-Baghdadi s-a sinucis, trupele speciale au înlăturat resturile determinate de explozie, au preluat rămășițele șefului grupării Stat Islamic, care au fost folosite în analiza ADN realizată pentru a confirma identitatea cadavrului, după care au fost aruncate în mare în termen de 24 de ore în conformitate cu legile războiului, a informat generalul McKenzie.

Trupele americane au intrat, de asemenea, în posesia unei cantități importante de documente și alte materiale înainte de a dărâma complexul și de a-l nivela pentru a arăta “cam ca o parcare” în scopul evitării posibilității ca acesta să devină un loc de pelerinaj.

McKenzie a adăugat că un câine militar care a jucat un rol cheie în incursiune a fost afectat de cablurile electrice din tunel, ieșite la suprafață, atunci când Al-Baghdadi a detonat bomba. Animalul a revenit la datorie, a precizat generalul american.

 

PESTE 100.000 DE MINORI ÎNREGISTRAȚI DE SI CA AVÂND LEGĂTURI CU UN MEMBRU AL GRUPĂRII JIHADISTE (RAPORT)

Registre ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak, confiscate la fața locului de militarii americani, arată că peste 100.000 de minori au fost înscriși ca depinzând de membri ai SI, potrivit unui raport dat publicității miercuri, transmite AFP.

Raportul de 26 de pagini, intitulat “Minor Misery”, a fost redactat de cercetători ai Centrului de Combatere a Terorismului (Combating Terrorism Center, CTC) de la academia militară americană West Point, singura autorizată să publice date clasificate, după studierea lor de către serviciile de informații ale SUA.

Conform raportului, documentele se referă la “101.850 de minori cu legături cu cel puțin un adult care primea fonduri de la SI”, numărul fetelor și cel al băieților fiind practic egal.

Din lista totală, 16.121 de minori (16%) s-au născut după iunie 2014, când a fost anunțată crearea “califatului” autoproclamat, și prezintă de aceea o problemă de cetățenie, întrucât certificatele lor de naștere nu sunt recunoscute de niciun stat.

Cercetătorii au putut stabili naționalitatea de origine a 76.273 de minori, în marea lor majoritate (70.213) irakieni. În total, 57 de țări sunt reprezentate.

Din Iordania sunt originari peste 1.200, din Siria 654, din Turcia 380, din Arabia Saudită 375. Din Europa, cei mai numeroși sunt francezii (52), urmați de germani (17).

Autorii raportului amintesc că aceste cifre sunt, prin forța lucrurilor, doar parțiale și că numărul copiilor de jihadiști născuți sau care au trăit în teritoriile cucerite de SI în Irak și Siria este, cu siguranță, mai mare.

Cercetătorii CTC cred însă că este “contraproductiv ca toți minorii care au trăit sub controlul SI să fie considerați drept bombe cu efect întârziat sau agenți în adormire”.

“Deși unii dintre ei ar putea comite acte de terorism sau să ia parte la conflict, provocările cu care vor fi, cel mai probabil, confruntați vor fi, pe termen scurt, mediu și lung, mai degrabă riscuri de a se găsi fără adăpost, de traume, anxietate, depresie, șomaj, violență domestică sau infracționalitate”, mai spun autorii raportului.

 

RUSIA ANUNȚĂ CĂ NOUL SĂU SUBMARIN NUCLEAR “CNEAZUL VLADIMIR” A TESTAT CU SUCCES O RACHETĂ “BULAVA”

Submarinul nuclear strategic rus din clasa Borei-A (proiectul 955A) “Cneazul Vladimir” a testat cu succes o rachetă balistică “Bulava”, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de agențiile de presă Xinhua și TASS.

Racheta - cel mai nou model de rachetă cu combustibil solid - a fost lansată în timp ce submarinul se afla în imersiune în Marea Albă, lovind o țintă în zona Kura, Peninsula Kamceatka, în extremitatea estică a Rusiei, se arată într-un comunicat al ministerului.

Zborul rachetei a decurs în mod normal, iar ogivele sale false au atins ținta în intervalul de timp stabilit.

Submarinele din clasa Borei-A, capabile să transporte până la 16 rachete balistice intercontinentale “Bulava” fiecare, reprezintă o versiune îmbunătățită a navelor anterioare din clasa Borei, caracterizându-se prin faptul că sunt aproape nedetectabile. Aceste submarine ar urma să constituie baza forțelor nucleare strategice navale ruse.

Patru submarine din clasa Borei-A au fost construite până în prezent. Submarinul “Iuri Dolgoruki” face parte din Flota rusă Nordului, în timp ce celelalte două - “Aleksandr Nevski” și “Vladimir Monomah” - servesc în Flota rusă din Pacific.

Submarinul “Cneazul Vladimir” a fost lansat la apă în 2017 și se află în fază de testare pe mare.

 

REDISTRIBUIRE A REFUGIAȚILOR

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) organizează joi o importantă audiere în care avocatul general al instanței europene își va exprima opinia în disputa dintre Comisia Europeană, pe de o parte, și Ungaria, Polonia și Cehia, pe de altă parte, în legătură cu sistemul de distribuire a refugiaților între statele membre pe baza unor cote, transmite dpa.

În perioada de vârf a crizei migranților din 2015, Uniunea Europeană a convenit un program temporar privind relocarea de urgență a unor refugiați din Italia și Grecia.

Fiecărui stat membru i-a fost alocat o cotă de solicitanți de azil, dintre care mulți proveneau din Siria, țară devastată de război. Încă de la început, Budapesta, Varșovia și Praga s-au opus acestui mecanism.

La începutul lui decembrie 2017, Comisia Europeană a decis trimiterea Ungariei, a Poloniei și a Republicii Cehe în fața CJUE pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile în calitate de state membre ale UE în ceea ce privește primirea de refugiați.

Conform cifrelor disponibile la 1 decembrie 2017, Republica Cehă a promis că primește 50 de persoane și în realitate a preluat 12 persoane provenite din Grecia. Polonia promisese să preia 100 de refugiați, dar niciunul nu a fost primit.

În cazul în care CJUE dă dreptate Comisiei Europene, atunci cele trei țări ar putea fi obligate la plata unor amenzi drastice.

 

NOU CUTREMUR ÎN SUDUL FILIPINEI, SOLDAT CU CEL PUȚIN CINCI MORȚI

Un puternic seism produs joi în sudul Filipinei a provocat moartea a cel puțin cinci persoane după ce clădirile afectate de un alt cutremur, înregistrat marți, s-au prăbușit, informează DPA.

Cutremurul, cu magnitudinea 6,5, a avut loc la ora locală 9.11 (1:11 GMT), la doar două zile după ce un seism cu magnitudinea 6,6 a zguduit regiunea sudică Mindanao pe 29 octombrie și la două săptămâni după alt seism, cu magnitudinea 6,3, înregistrat pe 16 octombrie.

Epicentrul cutremurului de joi a fost localizat în apropierea orașului Tulunan din provincia Cotabato, la 972 kilometri sud de Manila, în aceeași regiune unde au lovit și cele două cutremure anterioare.

Printre decedați se numără conducătorul unui sat, lovit de un zid care s-a prăbușit pe un teren acoperit pe care lucra la Makilala, la aproximativ 20 de kilometri de orașul Tulunan, au declarat responsabili locali pentru prevenirea dezastrelor. Alte două persoane și-au pierdut viața în oraș, însă autoritățile nu dețin încă detalii despre condițiile în care au survenit decesele.

Alte două decese au fost raportate în orașul Arakan, din apropiere, a declarat Rosemarie Alcebar, o responsabilă din cadrul serviciilor sociale la nivel de provincie.

Un hotel s-a prăbușit în orașul Kidapawan din apropiere, însă, din fericire, nicio persoană nu se afla în apropiere, iar personalul a putut fugi la momentul producerii cutremurului, a declarat primarul Joseph Evangelista.

În orașul Davao, un ansamblu de locuințe rezidențiale s-a prăbușit, cel puțin patru persoane fiind prinse sub dărâmături, a declarat primarul Sara Duterte. Potrivit unor relatări citate de poliție, până la 20 de persoane s-ar afla sub dărâmături în ansamblul Ecoland 4000.

Cel puțin opt persoane au murit în cutremurul din 29 octombrie, iar șapte au pierit în urma celui de pe 16 octombrie, numărul răniților în urma celor două seisme depășind 600.

Teritoriul Filipine este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde au loc aproximativ 90% din cutremurele produse în lume.

Ultimul cutremur major care a lovit țara a avut magnitudinea 7,1 și s-a soldat cu moartea a peste 220 de persoane în centrul arhipelagului, în octombrie 2013.

În iulie 1990, peste 2.400 de persoane au murit pe insula nordică Luzon în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8, unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în această țară.

 

 

Lasă un comentariu