TÂRGU-MUREȘ PALATUL CULTURII SE PREGĂTEȘTE DE BAL!

Distribuie pe:

Patru partituri tipărite în Germania, conținând compoziții ale lui Ludwig van Beethoven, Hector Berlioz și Wolfgang Amadeus Mozart sunt donația din acest an a Balului Palatului pentru Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș, achiziționate din fonduri obținute din sponsorizări făcute către singurul bal cu specific vienez din zonă, ajuns la cea de-a treia ediție.

“Balul Palatului este un eveniment amplu, care durează aproape patru ore. Este un prilej de a asculta muzică de calitate, un prilej de a dansa vals în acordurile Orchestrei Filarmonicii din Târgu-Mureș și un prilej foarte bun de socializare (...) Filarmonica de Stat, ca instituție a Consiliului Județean este beneficiara donației pe care Balul Palatului o face comunității în ansamblul ei. De muzica filarmonicii se bucură toți cei care vin la spectacolele săptămânale de joi, și la spectacolele extraordinare care au loc pe scena Palatului Culturii. Donația din acest an constă în patru partituri foarte importante, pe care le-am achiziționat de la o imprimerie germană, specialiști în imprimarea unor asemenea capodopere”, a declarat Cristina Manoilă, unul dintre organizatorii manifestării, într-o conferință de presă.

Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș, Vasile Cazan, a arătat că această donație este foarte importantă pentru instituția sa, aceste partituri vin să completeze colecția, întrucât, ca orice obiect întrebuințat, și partiturile se degradează.

“Sunt bucuros că anul acesta suntem vioara întâi, fiindcă noi suntem beneficiarii din acest an ai donației pe care Balul Palatului o face la fiecare ediție. De ce este important pentru Filarmonică să primească aceste donații? Noi trăim din note muzicale, este pâinea noastră, ceea ce punem noi pe masă este partitura, este cartea noastră, este Biblia noastră, este stima noastră, indiferent că suntem instrumentiști sau coriști. În zilele noastre, este foarte greu să poți să găsești susținere pentru a procura materiale care să fie interpretate, mă gândesc la aceste știme tipărite, care trebuie să fie tipărite la edituri specializate (...) Lucrările sunt extrem de necesare, fiindcă aceste lucrări sunt mereu interpretate. Sigur că Simfonia fantastică de Berlioz nu o poți cânta în fiecare săptămână, dar cel mult, la doi ani, intră în programul stagiunii, pentru că este foarte atractivă. Apoi aș menționa și cele două partituri de Mozart și Pastorala lui Beethoven și vă mulțumesc, pentru că din ceea ce cântam la această oră, materialele sunt uzate, sunt șterse și îngălbenite, fiindcă le cântăm de 4-5 decenii”, a declarat Vasile Cazan.

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a arătat că la primele ediții, Balul Palatului a făcut donații care au intrat în patrimoniul instituției muzeale - un tablou de Gheorghe Petrașcu, achiziționat cu ajutorul sponsorilor, și unul de Aurel Ciupe.

A treia ediție a Balului Palatului este programată în data de 20 noiembrie, iar la aceasta vor participa, pe lângă Orchestra Simfonică din Târgu-Mureș, dirijată de maestrul argentinian, stabilit la Viena, Pablo Boggiano, soprana Nathalie Peña Comas (Republica Dominicană) și tenorul Franz Gürtelschmied (Austria).

Potrivit unui alt organizator, Ovidiu Maior, contactul cu soprana Nathalie Peña Comas și cu tenorul Franz Gürtelschmied s-a stabilit prin intermediul Academiei Sighișoara, un festival-școală care se organizează anual la Sighișoara, începând din 1993, prin intermediul directorului artistic al manifestării, Alexandru Gavrilovici, și prin sora acestuia, Irina Gavrilovici, din Viena, unul dintre cei mai recunoscuți profesori de canto din Europa.

Coregrafia ediției a III-a a Balului Palatului va fi asigurată și în acest an de Clubul Sportiv Dance Art, condus de Katalin și Marton Janos Somodi.

Pe lângă spectacolul de dans, susținut de dansatori profesioniști, va fi organizat un spectacol de balet, în interpretarea corpului de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, iar în ultima parte, toți participanții vor fi invitați pe ringul de dans.

Lasă un comentariu