ECONOMII “DEȘTEPTE” PENTRU CADOURILE DE IARNĂ!

Distribuie pe:

Experții financiari, dar și psihologii, ne reamintesc că, în luna decembrie, ne așteaptă “vremuri grele”, întrucât trebuie să ne pregătim portofelul pentru cadourile de Moș Nicolae, de Moș Crăciun și de cheful pentru Revelion.

În opinia reputatului psiholog român Aurora Liiceanu, citată de adevarul.ro, pentru a face față acestor cheltuieli, ar trebui să facem, încă de pe acum, economii, astfel:

Pune zilnic 5 lei în pușculiță - Nu e un efort prea mare, iar la final de lună ai deja 150 de lei în plus. Dar, ține minte, pentru acest lucru ai nevoie de perseverență și răbdare. Dacă te obișnuiești să faci acest lucru pe termen lung, vei vedea că banala pușculiță te poate scoate din multe încurcături.

Mergi la supermarket cu lista de acasă - Cumpărăturile de zi cu zi trebuie făcute puțin mai planificat. Dacă intri într-un supermarket fără un scop clar, riști să îți fure ochii tot felul de alte produse de care nu ai neapărată nevoie, multe nesănătoase. Fă-ți de acasă o listă cu cele necesare și nu te abate de la ea!

Ia mâncare la pachet - Un alt lucru bun pe care poți să îl faci pentru portofel (dar și pentru sănătatea ta) este să îți iei pachețel la serviciu. La restaurant, poți cădea ușor în plasa tentațiilor culinare care, după ce că sunt scumpe, îți pot afecta silueta. Mai bine pregătește-ți de acasă mâncare sănătoasă și mult mai ieftină!

Renunță la card, plătește cash - În acest fel, vei avea un reper vizual pentru tot ceea ce cheltuiești și poți economisi cu până la 18% mai mult.

Lasă mașina acasă - Foarte mulți bani se duc pe motorină (benzină). Folosește cât poți de mult mijloacele de transport în comun și poți avea surpriza să ajungi chiar mai repede la destinație!

Pe ce se duc banii - Este important să ții evidența cheltuielilor și să te asiguri că respecți bugetul. Notează-ți în telefon sau pe o agendă orice cumperi. Astfel, vei vedea exact cât cheltuiești și pe ce.

Cumpără doar strictul necesar - Îți trebuie, cu adevărat, acum, un parfum nou sau un set de oale pentru casă?! Dacă nu, amână cheltuiala pentru lunile următoare sau renunță de tot la ea, dacă nu e absolut necesară. De asemenea, nu are sens să mai dai banii pe lucruri pe care le ai deja, cum ar fi decorațiunile de Crăciun. Folosește globurile și steluțele de anul trecut și, doar pentru împrospătarea aerului din casă, poți lua niște crenguțe de brad, din care să împletești câteva coronițe.

Important este ca, alături de familie, să stabiliți un buget pentru cadourile de Crăciun de anul acesta și nu îl depășiți sub nicio formă. Bugetul nu trebuie să fie unul mare, iar cadoul poate să fie unul simbolic.

Și în casă poți să faci economii - Închide televizorul și calculatorul dacă nu le folosești, scoate din priză toate aparatele electronice (boxă, imprimantă) atunci când pleci de acasă, nu uita becurile deschise dacă nu stai în camera respectivă, iar mașina de spălat pune-o în funcțiune doar dacă e încărcată complet cu haine.

Fii creativ - Este clar că micuții își doresc în dar de la Moș jucării, nu hăinuțe sau încălțări. Dar dacă are nevoie de papuci de casă și pe botul lor coasem un clopoțel, spunându-i că așa veți afla când merge prin casă, el va reacționa la partea de joc a cadoului util, care va deveni mult mai interesant. Imaginația salvează uneori sărăcia sau modestia veniturilor noastre. 

Lasă un comentariu