A ESCALADAT CEI MAI ÎNALȚI MUNȚI DIN LUME ÎNTR-UN TIMP RECORD

Distribuie pe:

Un alpinist nepalez, în vârstă de 36 de ani, a încheiat cu succes tentativa de escaladare a celor mai înalți 14 munți din lume în puțin peste șase luni, a anunțat agenția care îl reprezintă, precizând că altor aventurieri cucerirea acestor piscuri le-a luat mai mulți ani, informează Reuters.

Nirmal Purja a reușit să escaladeze muntele Shishapangma, de 8.027 metri, din Tibet, la șase luni și o săptămână după ce a urcat pe Annapurna I, primul pisc din campania de cucerire a celor mai înalți 14 munți din lume, intitulată “Project Possible”.

Mingma Sherpa de la agenția “Seven Summit Treks”, care a susținut echipa lui Purja, a declarat că alpinistul a fost însoțit de trei șerpași pe vârful Sishapangma.

“Misiune îndeplinită”, a scris Purja pe contul său de Instagram de pe piscul din Tibet, al 14-lea cel mai înalt munte.

Mingma Sherpa a notat că toți participanții la ultima expediție se îndreaptă spre tabăra de bază și vor reveni în Kathmandu. “Este un record mondial”, a adăugat el.

După ce a escaladat Annapurna (8.091 m), al zecea cel mai înalt pisc, la 23 aprilie, Purja a cucerit Dhaulagiri (8.167 m), Kanchenjunga (8.586 m), Everest (8.848 m), Lhotse (8.516 m), și Makalu (8.481 m), în următoarea lună.

Apoi, el s-a îndreptat spre Pakistan, unde a cucerit Nanga Parbat (8.126 m), Gasherbrum I (8.080 m), Gasherbrum II (8,035 m), K2 (8.611 m) și Broad Peak (8.051 m).

Purja a urcat pe alte două vârfuri din Nepal - Cho Oyu (8.201 m) și Manaslu (8.156 m) - înainte de a se îndrepta spre Tibet.

Potrivit experților în alpinism, puțin peste trei duzini de montaniarzi au reușit până acum să escaladeze toate cele 14 vârfuri. Recordul anterior pentru cea mai rapidă escaladare a celor 14 vârfuri a fost stabilit în 2013 de sud-coreeanul Kim Chang-ho, care a încheiat această tentativă în șapte ani, zece luni și șase zile, potrivit bloggerului Alan Arnette. În 1987, alpinistul polonez Jerzy Kukuczka a încheiat cu succes escaladarea celor 14 cei mai înalți munți din lume, tentativă finalizată după șapte ani, 11 luni și 14 zile.

Alpinistul nepalez Nirmal Purja, fost soldat în armata Marii Britanii, și-a propus să escaladeze cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe Terra într-un interval de 7 luni.

Lasă un comentariu