NUTRIȚIONIȘTII AU CUVÂNTUL!

Distribuie pe:

Sănătoase și anticancerigene

Dezvoltarea multor boli, a cancerului, în special, s-a dovedit a fi puternic influențată de regimul alimentar. Termenul de alimente care combat cancerul se referă la produsele care, incluse în dietă și, împreună cu exercițiile fizice, pot scădea riscul de a dezvolta boala. Există anumite substanțe nutritive care s-au dovedit a fi deosebit de eficiente pentru a elimina celulele canceroase. Specialiștii recomandă o serie de produse care n-ar trebui să lipsească din regimul nostru alimentar, menite fiind să prevină cancerul sau să ajute la vindecarea lui. Renunțarea la fumat îmbunătățește prognosticul pacienților cu cancer. Pentru pacienții cu unele tipuri de cancer, renunțarea la fumat în momentul diagnosticării poate reduce riscul de deces.

Alimente bogate în folați

Cancerul este cauzat de deteriorarea ADN-ului celular. Având în vedere că folatul (o vitamină din complexul vitaminic B) are rolul de a asigura formarea corespunzătoare a celulelor ADN, poate în același timp să și prevină deteriorarea celulelor și să împiedice multiplicarea celulelor deteriorate. Un nivel scăzut de folat în sânge este asociat cu un risc mărit de cancer cervical, la sân, la colon, la creier și la plămâni. Bogate în folați sunt următoarele fructe și legume: năut, fasole (albă și pestriță), linte, spanac, sparanghel, avocado, alune, sfeclă, broccoli, suc de portocale, varză de Bruxelles, cereale. Consumul zilnic a 400 de micrograme din aceste alimente poate scădea semnificativ riscul de cancer.

Pe de altă parte, atenționează specialiștii, folații în exces favorizează apariția cancerului de prostată.

Vitamina D

Vitamina D este numele dat unui grup de pro-hormoni solubili în grăsime, necesari pentru reglarea mineralelor de calciu și fosfor care se găsesc în organism. De asemenea, joacă un rol important în menținerea unei bune structuri osoase, ajută la protejarea împotriva depresiei, a bolilor de inimă și a creșterii în greutate și oprește dezvoltarea celulelor canceroase.

Studiile au demonstrat că persoanele care au luat suplimente de vitamina D aveau un risc mai mic cu 13% de a muri de cancer decât cele care au luat un placebo în aceeași perioadă.

Modalitățile principale de a obține vitamina D sunt prin expunerea pielii la lumina soarelui și administrarea de suplimente de vitamina D. Cantitatea de vitamina D de care organismul are nevoie nu poate fi obținută numai din alimentele care o conțin, și anume: ouă și fructe de mare, precum cod, creveți și somon Chinook.

Ceaiul

Este una dintre cele mai vechi și populare băuturi consumate în întreaga lume. Ceaiul negru reprezintă aproximativ 75% din consumul de ceai din lume. Ceaiul este deosebit de bogat în polifenoli - antioxidanți, care reprezintă cel mai bun “front de apărare” împotriva “daunelor” provocate de radicalii liberi. S-a dovedit că un antioxidant specific ceaiului, numit kaempferol (kemferol), reduce riscul, în special în cazurile de cancer genital, atât la femei, cât și la bărbați.

Școala de Sănătate Publică Harvard recomandă consumul între 10 și 12 miligrame de kaempferol în fiecare zi, pentru care este nevoie de aproximativ patru căni. Alte surse de kemferol sunt: merele, piersicile, zmeura, strugurii, broccoli, varza de Bruxelles, cartofii, ceapa, dovleceii, fasolea verde, castraveții, salata și spanacul.

Legume crucifere

Sunt legume din familia Brassicaceae, cu multe genuri, specii și culturi pentru producția de alimente, cum ar fi: conopidă, varză, broccoli, varză de Bruxelles. S-a dovedit că Broccoli și varza de Bruxelles reduc riscul de cancer, mai ales cancer de prostată și de colon.

Curcuma

Curcuma/turmericul este condimentul galben strălucitor, care oferă bucatelor gustul și culoarea lor deosebite. De asemenea, este cunoscut pentru faptul că are efecte antiinflamatorii care pot combate cancerul prin suprimarea inflamației și prevenirea transformării și proliferării celulelor canceroase. Inflamația este un factor important în dezvoltarea aproape a tuturor bolilor, iar cancerul nu face excepție.

Cercetările de laborator și experiențele pe animale indică faptul că turmericul poate preveni cancerul (mai ales de vezică și gastrointestinal), încetinește răspândirea celulelor canceroase, face chimioterapia mai eficientă și protejează celulele sănătoase de deteriorarea provocată de radioterapie.

Curcuma uscată, sub formă de pulbere, poate fi presărată în tot felul de mâncăruri, asigurând, pe lângă savoare în plus, și protecție împotriva cancerului.

Ghimbirul

Ghimbirul este un alt condiment popular, tradițional în bucătăria asiatică, dar utilizat foarte mult în Europa și în America. Ghimbirul este folosit în mod obișnuit pentru diferite tipuri de “probleme ale stomacului”: grețuri, colici, balonare, gaze, diaree, sindrom de colon iritabil, greață cauzată de tratamentul cancerului sau al HIV/ SIDA. Se pare că, în curând, va constitui parte integrantă a tratamentelor pentru cancer.

Ghimbirul poate avea calități de combatere a cancerului. Suplimentele de ghimbir par să scadă unii indicatori de inflamație a colonului, arată un nou studiu, publicat în Cancer Prevention Research. Este un prim pas menit a stabili dacă compușii din rădăcina de ghimbir ar putea chiar preveni cancerul de colon. Cercetătorii au descoperit că ghimbirul poate provoca moartea celulelor canceroase în două moduri distincte. Unul se numește apoptoză, în care celulele canceroase “se sinucid”, practic, fără a dăuna celulelor sănătoase care le înconjoară. Un alt mod este autofagia, în care celulele canceroase sunt “păcălite” să se autodigere. În orice caz, adăugarea de mai mult ghimbir în regimul alimentar este mai mult decât salutară.

Fructele de pădure

Sunt printre cele mai benefice fructe pentru prevenirea cancerului. Studiile oferă noi dovezi că fructele de pădure nu conțin doar antioxidanți puternici, care ajută la prevenirea deteriorării celulare ce preced cancerul, dar, de asemenea, par a afecta genele asociate cu inflamația și dezvoltarea cancerului.

Toate fructele de pădure (afine, zmeură, fragi, mure, porumbele, păducel, cătină, măceșe etc.) prezintă un nivel ridicat de fitonutrienți, despre care se știe că oferă protecție împotriva cancerului. Murele sunt printre primele în top, ele conținând multă antocianină - un puternic antioxidant. S-a descoperit că antocianina încetinește creșterea celulelor pre-maligne și previne creșterea de noi vase de sânge care ar alimenta tumora rezultată.

Fructele de pădure par să protejeze în special împotriva cancerului de colon, esofagian, bucal și de piele. Studiile științifice se referă de obicei la pulberea concentrată de fructe de pădure, dar adăugarea câtorva porții de fructe proaspete sau congelate la dieta zilnică este, de asemenea, benefică.

Unii factori de risc de cancer, cum ar fi cei genetici sau cei legați de mediul înconjurător, nu pot fi controlați, dar cercetările sugerează că aproximativ 70% din riscul de cancer pe durata vieții depinde de puterea și voința noastră de a ne schimba regimul de viață, inclusiv cel alimentar. Evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, păstrarea în limite normale a greutății corporale, exercițiile fizice sunt pași excelenți pentru prevenirea cancerului, conchid cercetătorii.

Pișcăcios, dar... sănătos!

Ingredientul natural, un adevărat miracol al vieții, este USTUROIUL. Beneficiile sale au făcut istorie, în antichitate usturoiul fiind folosit, în mod simbolic, pentru a ține monștrii... la distanță.

Este foarte delicios, dând savoare bucatelor. Cei care nu-l suportă ca atare, pot încerca pulberea de usturoi sau suplimentele pe bază de usturoi. Întrucât poate avea efecte adverse asupra anumitor persoane, nutriționiștii recomandă consultarea medicului înainte de a lua suplimente alimentare pe bază de usturoi.

În orice caz, usturoiul face ceva mai mult decât să alunge vârcolacii... O alimentație bogată în usturoi poate face minuni!

Este un “super-aliment” - Egiptenii, romanii și grecii îi hrăneau pe “campionii olimpici”, pe soldați și pe marinari cu usturoi. S-a dovedit că bine făceau, studiile recente relevând că usturoiul îmbunătățește, într-adevăr, performanțele sportive și ameliorează oboseala provocată de exercițiile fizice. La fel, usturoiul ajută și persoanele cu boli de inimă. Potrivit rezultatelor unei cercetări întreprinse de nutriționiști, consumul de usturoi, timp de șase luni, a arătat o scădere a ritmului cardiac maxim și o creștere a capacității de exercițiu fizic.

Combate infecțiile - Usturoiul conține o mulțime de nutrienți, benefici pentru sistemul imunitar. De asemenea, are câteva proprietăți nutritive care ajută la combaterea unei răceli, a unei infecții virale sau chiar a unor bacterii ori paraziți. De fapt, usturoiul este singurul dovedit că a redus răcelile obișnuite cu 63%.

“Dușmanul” metalelor grele - Metalele grele, precum plumbul și mercurul, provoacă tot mai multe probleme de sănătate, care, uneori, pot să fie fatale. Cei care lucrează în fabrici expuse la plumb au, adesea, grave probleme de sănătate. Consumul regulat de usturoi a arătat o scădere a efectelor secundare cu 19%.

Arde grăsimile - Pe vremuri, medicii recomandau usturoiul pentru curățarea arterelor. La fel, și în prezent, usturoiul este cunoscut drept inamicul grăsimilor din sânge. Consumul regulat de suplimente pe bază de usturoi a arătat o scădere a colesterolului rău (colesterolul LDL) cu 10-15%. Acest lucru nu afectează nivelul de colesterol bun (colesterolul HDL), deci poate duce la arderea grăsimilor.

“Paznicul” inimii - Usturoiul este unul dintre cei mai buni protectori ai inimii. Ajută la scăderea colesterolului și menține tensiunea în limite normale. Pentru a profita de beneficiile complete, ar trebui să mâncăm 4 căței de usturoi “brut”, ceea ce ar putea fi cam greu. Dar creșterea treptată a aportului ajută stomacul să se adapteze. Se poate opta și pentru suplimentele pe bază de usturoi, care sunt la fel de eficiente ca și “materia primă”.

Bun pentru sănătatea mintală - Bolile mintale precum Alzheimer și demența sunt cauzate de radicalii liberi și de acțiunile lor oxidative. Usturoiul este bogat în antioxidanți, care ajută la reducerea și eliminarea acelor radicali liberi. Antioxidanții ajută la reducerea deteriorării celulare și, implicit, împiedică dezvoltarea cancerului.

Lasă un comentariu