ION DUMBRAVĂ - LUMEA TV

Distribuie pe:

Nimic mai la îndemână pentru a păcăli monotonia zilelor lungi, pentru o pată de culoare pe cenușiul zilelor ploioase, ca o simplă apăsare pe banalul butonmandă, și o mulțime de lume îți invadează micul tău univers. Personaje mai vechi sau mai noi. Mai mult sau mai puțin agreabile. Puse pe pălăvrăgeală, pe o hărmălaie ca la târg, ca la făgădău, unde toți vorbesc și nimeni n-ascultă, unde nu vorbești ca să fii auzit, ci ca să nu taci.

Oameni și oameni, pe care cameramani zeloși îi filmează bucată cu bucată, până în cele mai mici amănunte, încât le poți număra bubele de pe capetele înfierbântate, le poți număra firele de păr din urechile surde sau dinții rupți în ciolanul pentru care se bat. Lume peste lume și agitație în casa ta ca în gară, ca pe tăpșanul din mijlocul satului, unde, în campaniile electorale, se dau bere și mici garnisiți cu aceleași promisiuni dintotdeauna. O lume siliconată, artificială, manelizată, o lume a indivizilor fălcoși, asudați, a individelor gureșe puse pe păruială. Ca întotdeauna, politicienii sunt cei mai colțoși, cei mai infecți, în ciuda tuturor alifiilor cu care sunt unși. Politicieni de ieri și de azi. Doar minciunile sunt aceleași, doar hoțiile, doar curvășăriile de bordel, doar ciorile vopsite scoase din mânecă.

Lumi peste lumi în jur, ca la bâlci, ca la piață, lume peste lume îți umple pustiul de culoare și diversitate. Lumi despre care poți să gândești și să spui orice pentru că li se potrivește orice.

O simplă apăsare pe butonul cu pricina, și nu mai fugi în lume când te alungă urâtul, ai în orice moment lumea la picioare, cu ineditul, cu diversitatea ei, care dispare pe dată când ți se face somn sau lehamite, ca și cum nici nu ar fi existat.

N.red. - Ion Dumbravă este, din 1990, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) -Filiala Târgu-Mureș. A publicat în revistele literare: Luceafărul, Vatra, România literară, Steaua, Ateneu, Convorbiri literare, Familia, Cronica, Poezia, Târnava, Poesis, Timpul etc. Premiul I la Festivalul de poezie Sovata, 1980; Premiul II, Festivalul de poezie “Lucian Blaga, Sebeș, 1982; Marele Premiu al Festivalului de poezie Sighetul Marmației, 1983; Premiul Uniunii Scriitorilor la Concursul de creație, 1984; Premiul Editurii Junimea la Concursul de creație, Botoșani, 1984; Premiul “Carte frumoasă cinste cui te-a scris” - Salonul de carte românească, Iași, 1993, pentru volumele de poezie Pur și simplu și Poeme din mileniul trecut; premii ale Filialei Târgu-Mureș pentru volumele: Dealurile cu Robinsoni (proză scurtă, 2005), Prezentul continuu (publicistică literară, 2008), Departele din aproape (poeme, 2010); Ceea ce ne rămâne (poeme, 2015); Călător prin acum (poeme, 2016); nominalizat pentru Premiul Festivalului de Poezie de la Cluj-Napoca, 2018, cu volumul Când cel care scrie este cel despre care se scrie. Textul publicat face parte din volumul Exerciții de meditație, ed. Ardealul, Târgu-Mureș, 2013.

 

Lasă un comentariu