STRATEGIE DE PREVENIRE A SUICIDULUI

Distribuie pe:

Noul ministru al Sănătății, Victor Costache, a declarat că printre prioritățile ministerului pe care îl conduce se află elaborarea unei strategii naționale și a unui program de prevenție a sinuciderilor în România.

“Voi stabili o întâlnire cu comisia de specialitate. Sinuciderea este un adevărat flagel în multe țări europene. În România, numai anul trecut, s-au înregistrat oficial aproape 2.500 de sinucideri, potrivit unui raport publicat de Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici”, a declarat ministrul Costache, citat de DiGi24.ro.

În același context, Doina Cozman, președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS), a atras atenția că în țara noastră nu există nicio strategie sau vreun program național de prevenire a sinuciderii.

Potrivit acesteia, în multe țări din Europa și din lume, există programe de prevenție a sinuciderii foarte bine puse la punct.

“În România, nu numai că nu avem nici măcar o strategie națională de prevenire a sinuciderii, dar nu avem nici lege. În Legea sănătății mintale, care funcționează în țara noastră din 2002, există doar implicit referiri la riscul suicidal, dar nu avem o lege țintită pe această problematică atât de gravă, care duce la creșterea mortalității.

Medicii ar trebui să-i influențeze pe politicieni să ia măsuri ce țin de o strategie națională de prevenție a sinuciderii, întrucât sinuciderea este un indicator al sănătății populației. Este o problemă care e privită foarte serios în toate părțile lumii.

Să sperăm că vom avea forță destulă noi, corpul medical, ca să influențăm factorul decizional, politic, pentru a implementa măsuri ce țin de strategia națională de prevenție a sinuciderii”, a afirmat președintele ARPS.

 

Lasă un comentariu