PRODUSELE ROMÂNEȘTI, OCOLITE DE COMERCIANȚI

Distribuie pe:

Forumul Agricultorilor din România și-a desfășurat lucrările, în perioada 9-10 octombrie, la Romexpo București. Cu acest prilej, s-a stabilit, ca ziua de 9 octombrie să fie declarată “Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești”. Fiind prezenți peste 4.000 de agricultori din toată țara și din toate domeniile de activitate agricolă, premierul României, ministrul agriculturii și parlamentari, au dezbătut probleme arzătoare din agricultură și industria alimentară, cu un accent principal pe valorificarea producției agroalimentare obținută în țară. Este pentru prima dată în istoria postdecembristă când are loc o dezbatere deschisă privind cel mai dificil aspect din agricultură - valorificarea producției. Dacă în campania electorală a președintelui Traian Băsescu, din 2009, acesta promitea că în fiecare centru de comună se vor înființa centre de achiziții pentru produsele românești, totul a fost o minciună, o pălăvrăgeală, cu promisiuni uitate imediat după alegeri. Iată că, ministrul Daea, considerat de majoritatea agricultorilor români cel mai bun ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani, a reușit să găsească o soluție pentru criza din agricultură și să încurajeze valorificarea produselor românești în detrimentul celor din import. Ba mai mult, a reușit să înființeze două magazine tip gostat, unde să se vândă numai și numai mărfuri românești, urmând să se înființeze asemenea magazine în fiecare județ. Imediat ce au ajuns la putere, a treia zi, de parcă nu mai existau alte probleme arzătoare de rezolvat, ministrul agriculturii și primul ministru liberal, Ludovic Orban, au declarat că România nu are nevoie de magazine Gostat. Tare mă tem că din programul de guvernare al liberalilor va lipsi cu desăvârșire măsurile de “resetare” (o expresie pe placul președintelui Iohannis) din agricultură, un sector care începuse să funcționeze bine în ce privește nivelul producțiilor realizate. Ministrul Petre Daea, așa cum l-au criticat liberalii, ca fiind obedient față de Dragnea și Dăncilă, a făcut, totuși, ceva deosebit pentru agricultura din România. Amintim doar programul de încurajare în creșterea oilor, cel cu tomatele românești, atragerea de subvenții europene, ajutorul de minimis pentru apicultură, demararea unor lucrări de reabilitare a sistemelor de irigații. Cel puțin, fostul ministru se deplasa în teren, în județ, discuta cu oamenii, le asculta păsurile, felicita fermierii. Numai în județul Mureș a fost de mai multe ori. Poate cea mai însemnată realizare este cea legată de valorificarea producției, o rană care îl doare de mulți ani pe tot fermierul român. N-a fost târg, expoziție la care să nu participe și ministrul agriculturii.

Dincolo de aceste aspecte, economiști de nivel mondial ne avertizează despre o iminentă criză economică. Este adevărat că, în loc să încurajeze producția internă, guvernele care s-au perindat la conducerea României au vândut ieftin fabricile și uzinele, au distrus agricultura prin legi făcute în interesul străinilor și apoi au încurajat consumul plătit cu bani din împrumuturi externe. Nu trebuie să fii politician, cu diplome universitare obținute pe înserat, pe grăbite, în universități fantomă, să realizezi că economia unei țări nu se poate dezvolta doar consumând, că nu poți prospera plătind ne-munca, promovând nepotismul și încurajând afaceri ineficiente, cu banii statului român, pentru companii străine. Piratul Mării Negre, Traian Băsescu, afișase panouri pe marginea drumurilor, pe care scria: “Aici sunt banii dumneavoastră!” Doamne câtă ipocrizie și minciună la acest politician!

S-au plătit studii de fezabilitate mai scumpe decât investițiile pentru autostrăzi, s-au plătit salarii pentru un personal ineficient, supradimensionat, în structuri care învârt hârtii și cer adeverințe.

Colac peste pupăză s-a încurajat și se încurajează importul de produse agroalimentare și industriale, în defavoarea celor din producția internă. Un distins jurnalist îmi spunea că produsele românești sunt de o calitate îndoielnică, în comparație cu cele din import, și mai scumpe, uitând că cele oferite pe piața românească sunt calitativ inferioare în comparație cu cele din țările capitaliste de origine. Să nu uităm că “Al Treilea Război Mondial” a fost câștigat de occidentali, iar țările din est, foste socialiste, au devenit colonii economice, unde se fac diferite experimente de către companiile multinaționale. Mărturisesc, sincer, că liberalii, după cum au început guvernarea, vor încuraja în continuare invazia capitalismului străin pe piața din România. Atâta timp cât nu te leagă nimic sufletește de acest popor, cât nu vii cu un program național de relansare economică prin care să încurajezi producția și exportul românesc, declarațiile politice despre normalitate, resetare etc., sunt apă de ploaie. Pe de altă parte, mă așteptam ca social democrații, după ce s-au convins de neputința unor lideri impotenți, susținuți de baronii locali, să-și pună cenușă în cap și să schimbe până și clanța de la ușa sediului central. Există atâția oameni deștepți în România încât aveam de unde alege un președinte mai de doamne ajută. De pildă, de ce nu

i s-a propus președintelui Academiei Române...?

Lasă un comentariu