SECRETUL, PENITENCIARUL, AȘTRII ȘI... ARMONIA

Distribuie pe:

* “Am convingerea unei Ființe Divine, Creatoare a unei duble armonii: armonia care domină lumea neînsuflețită și pe care o revelează știința mecanicii cerești și știința fenomenelor moleculare, apoi armonia care domină întreaga organizare a lumii vii. N-am fost materialist în nicio etapă a vieții, spiritul meu neputând concepe această dublă armonie, ca și cugetarea omenească, ar putea fi efectele întâmplării”.

Michel Eugene Chevreul (1786-1889), chimist francez, deschizător de drumuri în domeniul gerontologiei. El a formulat “Legea contrastului culorilor”, și a descoperit acidul margaric, cu rol important în descoperirea margarinei și crearea primului tip de săpun, realizat din grăsimi animale. Pentru realizările sale a primit Medalia Copley, în 1857. A devenit membru al Academiei de Științe și director al Muzeului de Istorie Naturală.

***

* “Domnilor, la ora cutare, minutul cutare și secunda stabilită, trei mari aștri vor răspunde - nu la prezicerea voastră - ci la porunca lui Dumnezeu”.

Francois Jean Dominique Arago (1786-1853), matematician, fizician, astronom și politician francez. A executat operații geodezice pe coastele Franței, Angliei și Scoției. Faima sa e legată de contribuțiile de magnetism în co-descoperirea curenților turbionari și în optică. A fost ales membru al Academiei Franceze de Științe, membru al Biroului de Longitudine și director al Observatorului, membru de onoare străin al Academiei Americane de Arte și Științe și al Academiei Regale de Științe Suedeze. Numele Arago a fost atribuit capului Coos, Oregon/SUA, unor cratere de pe Marte și Lună, și unui inel al planetei Neptun și înscris între cele 72 de pe Turnul Eiffel.

***

* “În colonia penitenciară de la Periprava, bravii noștri preoți, martirii noștri, oficiau Sfânta Liturghie, folosind o batistă pe care zugrăvise un epitaf folosit în chip de antimis și două icoane. Se mai folosea un penar mic, în care se păstra sfânta împărtășanie pentru bolnavi și muribunzi. Și totuși, azi sunt biserici cu puțini credincioși...”.

Costion Nicolescu, cercetător la Muzeul Țăranului Român din București, doctor în Teologie la Institutul Teologic Ortodox “Saint Serge” din Paris. Este profund cunoscător al credinței și tradiției naționale. A publicat, între altele, volumele: “Bucuria convorbirii”, “Elemente de teologie țărănească”, “Riscul de a fi ortodox”, “Cine se teme de Biserică”, “Teologul în cetate - Părintele Stăniloaie și aria politicii”. A scris numeroase articole și studii în diferite publicații și a realizat emisiuni de radio și televiziune cu tematică culturală și religioasă. Este autor de citate: “Răul poate fi învins prin iubire”.

***

* “A suferi înseamnă a avea un secret cu Dumnezeu”.

Soren Kierkegaard, filosof, scriitor, teolog danez din secolul al XIX-lea. Prin concepția sa filosofică asupra constrângerii omului de a-și alege destinul, a exercitat o influență hotărâtoare asupra teologiei și filosofiei moderne, în special asupra filosofiei existențiale. În literatura română, influența operei lui Kierkegaard, operele sale au început să circule abia în perioada interbelică, în limbile franceză, italiană sau engleză și i-au influențat pe Mircea Eliade, Emil Cioran și Nicolae Steinhardt.

 

Lasă un comentariu