JUDECĂTORUL, ORIGINEA ȘI... DACII

Distribuie pe:

* Strămoșii daci credeau și ei în nemurirea sufletului. Împăratul Traian, după ultimul război cu dacii, a spus: “I-am învins chiar și pe geți, cei mai puternici dintre toate neamurile care au existat vreodată, nu numai din cauza lor, ci și din aceea a învățăturilor lui Zamolxis, care este între ei așa de slăvit. Acesta le-a întipărit în inimă convingerea că ei nu mor, ci numai își schimbă locuința și de aceea merg mai veseli la moarte decât în orice altă călătorie”.

Marcus Ulpius Nerva Traianus (53-117), al doilea Împărat al Romei între 98-117

***

* “Pare-se că există două teorii cu totul potrivnice despre originea speciei umane. Unii susțin că omul coboară din maimuță, iar alții că au fost creați de Dumnezeu. Se ceartă grozav. Eu unul cred că se înșeală și unii și alții când fac așa ceva. Cei care cred că omul coboară din maimuță, coboară cu adevărat din maimuță și alcătuiesc o rasă aparte, în afara rasei oamenilor; ceilalți care cred și știu că au fost creați de Dumnezeu, sunt creați de Dumnezeu. Suntem părți ale unui sistem închis de unde nu putem face observații absolute asupra temeiurilor morale ale universului. Nu suntem în situație de Dumnezeu, ci în situație de om, care de fapt nu știe nimic. Cine spune că știe se înșeală. OMUL trebuie să lupte pentru a deveni ceea ce este, adică trebuie să ducă un război greu pentru a primi ceea ce i s-a dat.”

* * *

* Într-o cetate era un judecător care de Dumnezeu nu se temea și de om nu se rușina. Și era, în cetatea aceea, o văduvă care venea la el, zicând: Fă-mi dreptate față de potrivnicul meu. Și un timp n-a voit, dar după aceasta a zis întru sine: Deși de Dumnezeu nu mă tem și de om nu mă rușinez, totuși, fiindcă văduva aceasta îmi face supărare, îi voi face dreptate, ca să nu vină mereu să mă supere. Și a zis Domnul: “Auziți ce zice judecătorul cel nedrept? Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate aleșilor săi care strigă către El ziua și noaptea și pentru care El rabdă îndelung?” “Zic vouă, le va face dreptate în curând!” (Luca -18, 2-8).

P.S. “Iată, vin zile, zice Domnul Dumnezeu, în care voi trimite foamete pe pământ, nu foamete de pâine și nu sete de apă, ci de auzit cuvintele lui Dumnezeu. Și ei se vor clătina de la o mare până la cealaltă și de la miazănoapte până la răsărit și vor cutreiera pământul căutând cuvântul Domnului, dar nu îl vor găsi” (Amos cap. 8, vers. 11-12).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu