PROIECT: AMENZI DE PÂNĂ LA 6.000 DE LEI

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului a fost depus un proiect de lege conform căruia magazinele care vând băuturi alcoolice minorilor riscă amenzi de până la 6.000 de lei sau chiar închiderea unităților.

Inițiativa legislativă, semnată de 40 de parlamentari liberali, prevede, atât interzicerea comercializării, cât și a oferirii în mod gratuit de băuturi alcoolice minorilor, astfel de fapte fiind considerate contravenții și sancționate cu amenzi.

Valoarea amenzilor ar urma să fie de la 3.000 lei la 6.000 lei, iar în cazul repetării contravențiilor locului public sau magazinului care a încălcat normele menționate îi va fi suspendată activitatea pentru o perioadă între 10 și 30 de zile.

“Inițiativa vine la propunerea Asociației Berarii României și urmărește prevenirea comercializării de alcool către minori. Sancțiunile aplicate pentru astfel de fapte trebuie să fie corelate cu gravitatea și pericolul asociate acestora, de aceea propunerea vizează creșterea nivelului amenzii, precum și posibilitatea ca aceasta să fie însoțită de suspendarea activității, sau chiar de retragerea autorizației de funcționare a unității căreia i se aplică.

Un studiu al Institutului de Sănătate Publică arată că 80% dintre minorii din România au consumat cel puțin o dată alcool, iar 50% din minorii până în 14 ani au consumat alcool.

Această inițiativă este necesară, pentru că legislația actuală este interpretabilă. Astfel, se poate interpreta că minorii nu pot consuma băuturi alcoolice în baruri, restaurante sau cafenele, ceea ce ar însemna că în alte zone ar putea să cumpere și să consume alcool”, se arată în expunerea de motive.

 

Lasă un comentariu