MINISTRUL OROS: CEEA CE AM GĂSIT BUN LA MINISTERUL AGRICULTURII ȘI FUNCȚIONEAZĂ VA CONTINUA

Distribuie pe:

Toate programele de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și care funcționează vor rămâne, a declarat marți, în Teleorman, ministrul de resort, Adrian Oros, care a subliniat faptul că pentru a ieși în câștig, fermierii trebuie să ia în calcul formele de asociere.

“Toate programele care sunt în derulare, care sunt bugetate vor continua și pe parcursul anului viitor. Sigur că la sfârșitul anului viitor vom face o analiză și vom vedea care programe sunt benefice, care au un impact social și economic benefic și acolo unde lucrurile nu merg bine, vom veni cu altceva”, a declarat ministrul Agriculturii.

El a precizat că ceea ce a găsit “bun” la Ministerul Agriculturii și funcționează va continua, “toate programele care sunt în derulare și funcționează vor rămâne”.

Oros a adăugat că se ia în calcul implementarea unor programe care să le completeze pe cele existente, întrucât multe dintre cele care sunt în derulare sprijină producția, însă lasă nerezolvată problema depozitării și a valorificării producției în condiții avantajoase pentru producător.

“Am constatat că multe dintre aceste programe au sprijinit producția. (...) Problema principală pe care am identificat-o și în alte părți unde am fost este cea a depozitării, a sortării și a vânzării în condiții avantajoase, pentru că, de fapt, despre asta este vorba. Și atunci, ne-am gândit să venim cu niște programe de completare, în așa fel încât ei (n.r. - producătorii) să-și poată vinde producțiile la prețuri avantajoase pentru ei și să intre și pe piața mare, pe piața retailerilor”, a spus Oros.

În opinia ministrului, singura modalitate prin care fermierii vor avea de câștigat în fața intermediarilor este aceea a asocierii în cooperative agricole.

“Singura modalitate este să se asocieze, să-și facă depozite unde, pe lângă depozitarea mărfii, se sortează, se ambalează și se livrează la niște prețuri mai bune. Altfel, întotdeauna vor fi la mâna samsarilor care or să ia la prețul cel mai mic și ei or să câștige cel mai mult, pentru că, în tot lanțul ăsta din agricultură (...), am observat că cel care produce câștigă cel mai puțin sau câteodată pierde. Singura modalitate realistă ca să câștige și cei care produc (...) este prin cooperative”, a subliniat Adrian Oros, dând ca exemplu de succes cooperative agricole din județe precum Cluj, Galați sau Giurgiu.

Ministerul Agriculturii intenționează să implementeze programe de sprijin pentru cultivarea și a altor legume, nu numai pentru tomate.

“Trebuie să vă spun că Ministerul Agriculturii nu trebuie să-i ajute doar pe cei care cultivă roșii. Sunt și alte tipuri de legume care trebuie sprijinite, astfel că o să gândim niște scheme de ajutor și pentru ceilalți legumicultori”, a afirmat Oros.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a aflat, marți, în comuna Bragadiru, unde s-a întâlnit cu fermieri din județul Teleorman.

Lasă un comentariu