SÂNGEORGIU DE PĂDURE - ORAȘ MIC, PROIECT MARE...

Distribuie pe:

După un an de la semnarea contractului de finanțare pentru transformarea unui teren degradat, în suprafață de peste 16.500 mp, și crearea unei zone publice de agrement și recreere, edilii din Sângeorgiu de Pădure - județul Mureș, vor începe proiectul “Modernizarea și extinderea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orășenesc Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș”, în valoare totală de peste 7 milioane lei, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, informează ADR Centru. Contractul de finanțare a fost semnat, marți, la sediul Agenției de la Alba Iulia, de către primarul din Sângeorgiu de Pădure, Attila Zoltán Csibi, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

Orașul Sângeorgiu de Pădure, cu o istorie deosebită, situat pe cursul mijlociu al Târnavei Mici, are, acum, puțin peste 5.000 de locuitori, dar în zona adiacentă sunt peste 30.000 de locuitori, marea majoritate de vârsta a III-a, care nu dispun de resurse pentru a apela la serviciile, medicale din marile centre urbane, astfel că mulți cetățeni erau nevoiți să se deplaseze la Târgu-Mureș, chiar și pentru cele mai banale serviciile medicale.

“Prin acest proiect, ne propunem să schimbăm aspectul, funcțiunile și dotările clădirii de pe strada Livezilor nr. 6. Trebuie să oferim locuitorilor o unitate medicală modernă, reabilitată. Această modernizare va ridica la standarde europene spațiile ambulatoriului și vor rezulta posibilități crescute de igienizare și sterilizare în activitatea sanitară. Astfel, vom ține sub control bolile transmisibile, într-un spațiu cu frecvență ridicată a accesului public, pentru a reduce potențialele focare de răspândire de germeni. În toamna anului 2022, locuitorii din Sângeorgiu de Pădure și cele șapte comune limitrofe orașului vor beneficia de condiții decente, europene, pentru efectuarea actului medical“, a declarat Attila Zoltán Csibi, primarul orașului Sângeorgiu de Pădure.

Prin modernizare se vor reorganiza spațiile existente la parterul clădirii, prin lucrări de recompartimentare, în vederea asigurării unor circuite funcționale optime, cu respectarea normelor actuale. Dotările prevăzute se referă la patru cabinete de specialitate: Medicină internă, Pediatrie, Chirurgie generală, Obstetrică - ginecologie, fiind vorba de achiziționarea de echipamente de ultimă generație.

“Unitățile medicale din județul Mureș beneficiază, prin contractele semnate, de investiții pentru extinderi și modernizări de clădiri, dar și pentru eficientizare energetică sau achiziția de echipamente moderne. Realizările sunt posibile datorită accesării, de către reprezentanții administrației publice locale, a mai multor scheme de finanțare din fonduri europene REGIO pentru reabilitarea infrastructurii de sănătate. Aș dori să subliniez că edilii din Sângeorgiu de Pădure sunt preocupați de dezvoltarea comunității locale. Nu este ușor pentru o localitate cu buget destul de redus să acceseze fonduri europene, dar acest domeniu al sănătății este foarte important. Până la urmă, miile de oameni, locuitorii întregii zone deservite de acest ambulatoriu, vor ști că administrația locală face eforturi pentru rezolvarea problemelor comunității, utilizând resurse europene”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la 30 septembrie 2022, se mai arată în comunicatul citat.

Deși cel mai mic oraș din județ, Sângeorgiu de Pădure este situat între doi poli turistici de mare interes - municipiul reședință de județ Târgu-Mureș și zona de saline Sovata-Praid, astfel încât, explică primarul, fiecare proiect european este deosebit de important. “Am mai accesat fonduri europene în perioada 2007-2013, când am modernizat mai multe artere rutiere din oraș. Toate investițiile realizate duc la creșterea încrederii cetățenilor în efectul benefic al atragerii de fonduri europene”, potrivit primarului Csibi Attila.

Lasă un comentariu