Patru consilieri locali din Corunca demască afacerile cu retrocedările!

Distribuie pe:

Primăria Corunca se confruntă cu o lipsă acută de terenuri necesare pentru construirea unor obiective de interes public cum ar fi: o creșă/grădiniță, o sală de sport, un dispensar, un parc și altele. Ofertele de terenuri depuse spre vânzare depășesc suma de 90 euro/mp ajungându-se chiar și la 150 euro /mp, pentru parcelele cu utilități.

Un grup de 4 consilieri locali din Corunca, Elvira Oltean, Daniel Chesa, Aurel Masca și Raul Moldovan consideră că este util și necesar să încerce recuperarea terenurilor înstrăinate în mod abuziv din patrimoniul comunei de către fostele administrații ale comunei Corunca. S-ar face astfel economie la bugetul local și s-ar obține terenuri pentru investiții publice.

Aceștia au solicitat printr-o petiție adresată către Primăria Corunca, Instituția Prefectului și OCPI să le comunice o listă cu toate persoanele care au fost puse în posesie cu terenuri prin constituirea unui drept de proprietate, adică persoanele care nu au avut în trecut terenuri cooperativizate, la care ar fi avut drept de retrocedare pe raza comunei.

Lista urmează să fie supusă spre analiză în consiliul local Corunca, pentru a fi identificate eventuale persoane care au beneficiat în mod nelegal de prevederile legii.

Solicitarea este justificată prin faptul că în ultimii ani, prin investigațiile efectuate de ei, au fost descoperite trei cazuri de eliberări nelegale ale unor titluri de proprietate, ce însumează 15.000 mp de

teren amplasat în zonele cele mai valoroase din punct de vedere imobiliar, din Corunca. Valoarea de piață a acestor terenuri, care au reintrat între timp în patrimoniul comunei, cu ajutorul Instituției Prefectului și a justiției, depășește suma de un milion de euro. Posibilitatea de anulare a titlurilor de proprietate eliberate nelegal în baza legii 18/1991 este imprescriptibilă. Cele trei titluri anulate în Corunca au fost eliberate, în urmă cu 20 de ani, unor persoane din Târgu Mureș.

Solicitarea este adresată si primăriei comunei Livezeni, deoarece punerea în aplicare a legilor fondului funciar s-a făcut în perioada în care actuala comună Corunca era parte a fostei unități administrative, COMUNA LIVEZENI.

În perioada 1991-2004 responsabilii cu punerea în aplicare a legilor fondului funciar la nivel local și județean au retrocedat haotic și necontrolat zeci de hectare de teren din pământul comunei Corunca. Un domeniu în care tentația câștigurilor fabuloase aduce împreună politicieni, edili, case de avocatură, notari și samsari imobiliari.

Aleși locali, avocați, notari, oameni politici, toți sunt parte a rețelelor prin care clădiri istorice și terenuri în zone bune au ajuns în proprietatea unor oameni ce s-au folosit de acte false. Asta în vreme ce adevărații proprietari sunt plimbați prin tribunale ani întregi, până când, ajunși la capătul răbdării renunță sau își vând drepturile litigioase pe sume de nimic.

Daniel Cheșa - consilier local

Lasă un comentariu