POLUAREA FAVORIZEAZĂ APARIȚIA CANCERULUI LA CREIER

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea McGill, citați de descopera.ro, au demonstrat că micile particule din aerul poluat, la care suntem expuși zilnic, cresc riscul apariției cancerului la creier.

“În cadrul studiului nostru, desfășurat în perioada 1991 - 2016, am analizat înregistrările medicale și expunerea la aer poluat a 1,9 milioane de canadieni adulți, iar legătura observată între cancerul la creier și nanoparticule a fost surprinzător de consistentă.

Concret, am demonstrat că particulele ultrafine din aer, cu un diametru mai mic de 100 de nanometri, pot ajunge cu ușurință nu doar în plămâni, în sânge, călătorind practic în întreg organismul, inclusiv în organe, ci și în creier, unde pot duce la apariția tumorilor canceroase”, afirmă oamenii de știință canadieni.

Alte studii au demonstrat faptul că nanoparticulele toxice, provenite în special de la mașinile diesel, ajung în creierul uman în cantități masive, iar potrivit unui raport al Comisiei Europene, poluarea aerului în Europa determină o reducere a speranței de viață cu aproximativ 8,6 luni pentru fiecare persoană, inclusiv pentru faptul că aerul toxic are efecte negative asupra creierului, prin scăderea coeficientului de inteligență, demență și probleme de sănătate mintală, atât la adulți, cât și la copii.

Numai în anul 2018, în Europa, s-au înregistrat aproximativ 400.000 de decese premature din cauza poluării, dintre care aproximativ 23.000 în România.

Lasă un comentariu