PSIHOLOGIA... EMIGRANTULUI

Distribuie pe:

* Eminescu - poetul nepereche - afirma că omul îndepărtat de țara lui, de locul lui de baștină, este un om veșnic nemângâiat sufletește. Într-adevăr, oriunde s-ar afla acest om, gândul său este mereu “acasă” la ai săi cei rămași la Vatra părintească; părinți, frați, surori și tați, cum spune poetul român, înstrăinatul nu mai găsește și nici liniștea sufletească nu și-o mai află. Cum nici golul din suflet nu și-l mai umple; nici dorul de foșnetul pădurilor, de zarea albastră a munților, de cântecul doinei, de unduirea grânelor sau de graiul străbun, nu se mai alină. Omul “desțărat” nu mai simte nici bucuria reală, ca prezență a Sf. Duh în inima sa. Căci roada Duhului Sfânt este bucuria, ne spune Sf. Pavel.

***

* Viața - cel mai de preț dar al omului - și-o rânduiește fiecare după putință și voie. Dar când omul e pribeag, măcinat de grija celor de acasă, “ce va da omul în schimb pentru sufletul său?”, a zis Mântuitorul. Chiar dacă cele de trebuință i-ar fi mai priincioase și mai la-ndemână pe alte meleaguri, ele nu sunt totuși un scop în sine și nu-i pot ușura sufletul de apăsarea dorului. Înțeleptu-i oare ca omul să rătăcească pe drumuri depărtate și nesigure? Și apoi oricât de bine i-ar fi în străinie, cândva, totuși, va simți depărtarea ca pe o boală grea.

***

* Indiferent care va fi starea lui pe alte meleaguri, în viața de zi cu zi, pribeagul simte mereu înconjurându-l singurătatea și nepăsarea celor din jur. Se întâmplă, desigur, că doară peste tot se află și oameni buni și cu inimă generoasă, se întâmplă uneori să fii acceptat. Dar nu vei fii iubit și prețuit precum ai fii în mijlocul celor de acasă. Ci tot singur te vei simți ca și puiul cucului, când îl lasă mama lui, la tulpina nucului, fiindcă la masa străinului crește floarea spinului.

Adrian Hrițcu (1926 - 2013), Arhiepiscop al românilor ortodocși din Franța și Europa Occidentală. Revista “Lumină lină” - New-York, 2007

P.S. “Doamne, Dumnezeul nostru! Ne rugăm milostivirii Tale pentru toți părinții, frații, copiii, surorile, prietenii și credincioșii Patriei noastre, plecați la muncă în străinătate și răspândiți pe meleagurile Patriei noastre; trimite binecuvântarea Ta asupra lor, dăruiește-le sănătate, pace, și fă-i să se întoarcă la casa și Biserica lor cu bunăstare și mângâiere sufletească și trupească!” Amin.

Lasă un comentariu