DEZBATERE PE TEMA IMPLEMENTĂRII TEHNOLOGIEI 5G ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Reprezentanții autorităților și cei ai operatorilor și furnizorilor de servicii IT&C au participat ieri, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere ce are ca temă implementarea tehnologiei 5G.

Evenimentul, organizat de Centrul de Excelență, Cercetare, Inovare și Dezvoltare în Afaceri, a beneficiat de prezența reprezentanților Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), InfoCons, Vodafone, Orange, Telekom și Huawei, dar și de cea a unor membri ai Parlamentului.

ANCOM a anunțat, la finele lunii octombrie, că licitația pentru acordarea licențelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiții, transpunerea setului de măsuri pe securitatea rețelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislația primară și adoptarea Hotărârii de Guvern pentru prețurile de pornire și calendarul de achitare a taxelor.

Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, document care a fost clasificat, după momentul semnării.

Memorandumul a fost desecretizat la începutul lunii noiembrie și, conform acestuia, furnizorii de rețele 5G trebuie să fie supuși unei evaluări riguroase, iar protejarea rețelelor de comunicații de generație viitoare împotriva perturbării sau manipulării și asigurarea vieții private a libertăților individuale ale cetățenilor sunt vitale.

Lasă un comentariu